Politici de Sanatate

Compartiment modern de primire pacienți, la Institutul Fundeni

15 februarie
14:58 2016
Compartiment modern de primire pacienți, la Institutul Fundeni

Institutul Clinic Fundeni a inaugurat un compartiment de primire pacienți modern, care va facilita accesul rapid al pacienților la îngrijirea de care au nevoie, reducând timpul de așteptare la ușile cabinetelor medicale. Compartimentul cuprinde un birou internări pacienți cronici și o sala de așteptare pentru pacienți și aparținători, de unde aceștia, pe baza unor bilete de ordine, sunt invitați în cabinetele medicale. Este vorba despre un concept nou, care presupune realizarea unor circuite foarte bine delimitate și căi de acces separate pentru urgențe, pentru personalul medical și pentru pacienții cronici.

“Vorbim de un spațiu civilizat, unde există și o sală de așteptare, internarea se face cu bon de ordine, cu afișaj electronic, iar pacienții nu mai stau în picioare. Pentru pacienții de urgență și pentru cei transplantați care au nevoie de un regim special, le oferim un birou special, unde internările decurg mai repede. Toate circuitele sunt complet separate și în acest fel arătăm că profilaxia infecțiilor nosocomiale este un principiu care trebuie respectat”, a declarat conf. univ. dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Proiectul a beneficiat de o finanțare în valoare de trei milioane de lei, din care 80% au fost fonduri alocate de Ministerul Sănătății, iar restul banilor au venit de la mai multe organizații non-guvernamentale.

“Este un proiect făcut cu ajutorul tuturor, cu finanțare de la Ministerul Sănătății, de la multe ONG-uri și de la mulți binevoitori, sunt multe fonduri private. Este o idee care vine în ajutorul pacientului, arată respect pentru pacient. Nu este suficient numai să oferim medicină de performanță, trebuie să mergem și mai departe, până în profunzimea lucrurilor și să arătăm că lucrurile trebuie schimbate de la rădăcină – de la accesul pacientului în spital și până la plecarea sa din spital”, a mai adăugat conf. univ. dr. Carmen Orban.

Noul compartiment a corespunde obiectivului creșterii calității serviciilor medicale, susține conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, departamentul Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale:  “Așa cum știm, condițiile din spitale reprezintă unul din motivele de insecuritate și insatisfacție ale pacienților și totodată unul din motivele exodului personalului medical. Or, infrastructura spitalicească de standard european reprezintă, în cazul de față, un element care vine să susțină obiectivul de creștere a performanței sistemului sanitar”.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Corina Silvia Pop, a precizat că noul compartiment, prin circuitele foarte bine delimitate, este o parte importantă a Planului național de control, supraveghere și reducere a infecțiilor nosocomiale.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Vasile Ciurchea, a declarat că era normal ca Institutul Clinic Fundeni să dispună de un astfel de centru de primiri urgențe, având în vedere că este cel mai mare spital din țară. “Prin acest centru, dar și prin celelalte proiecte începe să se vadă că pacientul este în centrul sistemului. În momentul în care intri într-un asemenea centru, cu circuite și fluxuri clar delimitate, sigur că și diagnosticul se pune mult mai repede și se limitează pe cât posibil infecțiile”, a explicat șeful CNAS.

Noul compartiment este primit cu bucurie și optimism și de pacienți, care vor primi în acest fel acces rapid la serviciile de care au nevoie. „Mă bucur să văd aceste noi condiții și nu credeam că o sa o spun vreodată, dar acum îmi place în spital. Înainte așteptam ceva timp, iar faptul că acum ni s-a pus un ghișeu la dispoziție ne facilitează accesul la îngrijiri medicale. Calitatea actului medical, din punctul de vedere al pacientului, începe din momentul în care intri în spital și durează până la externare”, a declarat Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România (ATR), adăugând că pacienții își doresc ca astfel de centre să existe și în alte spitale.

Pe parcursul anului trecut, la Institutul Clinic Fundeni au fost finalizate mai multe proiecte, care au presupus o investiție totală de 12 milioane de lei:

  • camera de primire pacienţi; spaţiu dedicate primirii pacienţilor care vin cu programare;
  • intrare pentru cazurile de urgenţă, a ambulanţelor, separat de intrarea pacienţilor cronici;
  • reamenajarea spaţiului dedicate anatomiei patologice şi prosecturii, asfaltarea, repararea drumurilor de acces şi a parcărilor;
  • reamenajarea sectorului de pretransplant medular;
  • reamenajarea unui spaţiu dedicate fizioterapiei şi recuperării medicale, precum şi a secţiilor de neurologie.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: