
Interviu cu dr. Oussama Jabri, general manager Merck România
Găsirea de soluții pentru creșterea natalității nu este numai apanajul statului, ci și al mediului privat și, de altfel, al fiecărei persoane interesate de acest domeniu. Grupul Merck a implementat un program unic cuprinzător de beneficii de fertilitate care acoperă 100% din forța de muncă a grupului la nivel globală, care include aproximativ 63.000 de persoane. În România, prin acest program sunt oferite beneficii suplimentare angajaților care doresc să aibă copii.
Scăderea natalității este influențată de mulți factori, inclusiv de schimbările culturale, barierele economice și schimbarea normelor sociale. Sondajele au indicat o scădere constantă a numărului preconizat de copii începând cu anul 1960, urmată de o anumită stabilitate și de o scădere mai recentă. Cum putem interpreta aceste tendințe? Cum este afectată societatea de scăderea natalității?
În România, Institutul Național de Statistică a raportat că în 2022 s-au înregistrat cei mai puțini născuți vii din 1930, cu o rată de creștere naturală negativă continuă în 2024, unde decesele depășesc cu 1,6 raportul născuților vii. Aceste modificări au impact social și economic semnificativ, afectând inclusiv asistența medicală, economia, serviciile sociale, forța de muncă, inovația și tehnologia.
Cum poate fi abordat acest decalaj de fertilitate?
Înțelegerea fertilității este crucială pentru abordarea sănătății și plani¬ficarea pentru nevoile viitoare ale societății, necesitând reconfigurarea politicilor sociale și de sănătate publică cu implicarea comunității pentru a asigura accesul la servicii de sănătate a reproducerii.
Care este contribuția Merck în domeniul fertilității?
Merck are peste 100 de ani de experiență în cercetare în domeniul fertilității. Suntem pionieri în tratamentul infertilității încă din anii ’50, când am dezvoltat primul tratament hormonal pentru infertilitate și, ulterior, primul hormon foliculostimulant recombinant. Sprijinim cuplurile și persoanele singure în călătoria lor către a deveni părinți. De altfel, produsele noastre au contribuit la nașterea primului copil prin inducția ovulației, în 1978.
Beneficii pentru angajați
Cum se implică Merck în sprijinirea propriilor angajați atunci când aceștia se confruntă cu probleme de fertilitate?
Grupul Merck a implementat un program unic cuprinzător de beneficii de fertilitate care acoperă 100% din forța noastră de muncă la nivel globală, care include aproximativ 63.000 de persoane. În România, oferim beneficii suplimentare unice în sprijinul angajațilori care doresc să aibă copii. Prin această inițiativă propunem o certificare a companiei “family friendly” pentru a susține familiile și a stimula natalitatea, prin promovarea unui mediu de lucru care acordă prioritate echilibrului dintre viața profesională și viața privată.
Programul nostru acoperă costurile tratamentelor de fertilitate pentru toți membrii echipei, indiferent de sex sau starea civilă, care se confruntă cu provocări de infertilitate sau doresc să amâne calitatea de părinte. Acest program de beneficii de fertilitate este expresia ANGAJAMENTULUI nostru față de sănătatea și bunăstarea angajaților noștri.
Companiile pot oferi o gamă complexă de beneficii precum concediu parental generos și opțiuni accesibile de îngrijire a copiilor. Astfel de inițiative încurajează angajații să-și întemeieze sau să-și mărească familia.
De asemenea, această certificare semnalează angajaților potențiali și actuali că o companie prețuiește bunăstarea angajaților și familiei, ceea ce duce la creșterea satisfacției în muncă și a loializării angajaților.
Invităm pe această cale și alte companii din toate domeniile de activitate să se alăture inițiativei noastre și, împreună, să creăm o rețea de companii „family friendy” recunoscută la nivel național. În acest context, este esențială colaborarea dintre factorii de decizie și sectorul privat, implementarea unor parteneriate public-privat ca un motor pentru îmbunătățirea accesului la serviciile de reproducere și la crearea unor medii de lucru favorabile pentru creșterea natalității. De asemenea, guvernele pot juca un rol esențial în sprijinirea în continuare a acestor inițiative prin implementarea unor politici favorabile familiei sau oferirea de stimulente, precum scutiri fiscale întreprinderilor care obțin certificare favorabilă familiei.
Decalaj de fertilitate
Selen Zeydanli Bisson, director general Merck Ungaria, șef al Clusterului Merck Europa Centrală și președintele EFPIA Task Force CEE (Europa Centrală și de Est): ”Scăderea natalității sugerează o schimbare a normelor societății și a preferințelor personale de a avea mai puțini copii sau deloc în generațiile mai recente. Cu toate acestea, în pofida schimbărilor de atitudine, mulți indivizi și cupluri își exprimă dorința de a avea copii, dar nu pot avea din cauza infertilității, indicând un «decalaj de fertilitate» între aspirații și realitate. Acest decalaj poate fi abordat cu sprijinul tratamentelor de reproducere asistată (ART). Numărul substanțial de cicluri de tratament ART raportat în Europa, însumând aproximativ 1 milion pe an, ne oferă imaginea clară asupra amplorii cererii pentru astfel de tehnologii”.
Bogdan Guță