Politici de Sanatate

Comisia Europeană stabilește strategia pentru crearea pieței unice digitale

07 mai
12:02 2015
Comisia Europeană stabilește strategia pentru crearea pieței unice digitale

Internetul și tehnologiile digitale reprezintă o sursă valoroasă pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Cum revoluția digitală aduce numeroase beneficii economiei europene, Comisia Europeană și-a prezentat planurile detaliate privind crearea unei piețe unice digitale, îndeplinind astfel una dintre prioritățile sale esențiale.

Noua strategie își propune să înlăture barierele online dintre cetățenii europeni, care îi împiedică în prezent să beneficieze de numeroase bunuri și servicii. Statisticile arată că numai 15% dintre cetățenii europeni fac cumpărături online dintr-o altă țară membră a Uniunii Europene, iar furnizorii de internet și întreprinderile nou înființate nu pot valorifica la maximum oportunitățile de creștere online. Concret, se dorește trecerea de la cele 28 de piețe naționale la una singură – o piață unică digitală, care ar putea  contribui cu 415 miliarde de euro pe an la economia europeană, creând sute de mii de noi locuri de muncă.

„Îmi doresc să văd rețele de telecomunicații la scară continentală, servicii digitale care traversează frontierele și un val de întreprinderi europene nou înființate inovatoare. Aș dori ca fiecare consumator să obțină cele mai bune oferte și fiecare întreprindere să aibă acces la cea mai largă piață – oriunde s-ar afla în Europa. Exact cu un an în urmă, am promis că piața unică digitală pe deplin va fi una dintre prioritățile mele esențiale. Acum, ne îndeplinim această promisiune. Cele 16 etape din strategia noastră privind piața unică digitală vor ajuta piața unică să se adapteze la era digitală”, a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

În opinia vicepreședintelui pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, noua strategie este un program ambițios, ce vizează domenii în care Uniunea Europeană poate aduce o schimbare reală: „Aceste inițiative pregătesc Europa să valorifice beneficiile oferite de viitorul digital și vor oferi oamenilor și întreprinderilor libertățile online pentru a profita pe deplin de imensa piață internă a Europei. Inițiativele sunt strâns legate între ele și se sprijină reciproc. Ele trebuie realizate rapid pentru a contribui mai bine la crearea de locuri de muncă și de creștere economică. Strategia este punctul nostru de plecare, nu linia de sosire”.

Acțiunile specifice, incluse în strategia privind dezvoltarea pieței unice digitale, urmează să fie întreprinse până la sfârșitul anului viitor. Acestea se bazează pe trei piloni: (1) un acces mai bun al consumatorilor și al întreprinderilor la bunuri și servicii digitale în întreaga Europă; (2) crearea condițiilor adecvate și a unor condiții de concurență echitabile pentru dezvoltarea rețelelor digitale și a serviciilor inovatoare; (3) valorificarea la maximum a potențialului de creștere al economiei digitale.

Sursa: www.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: