Politici de Sanatate

Comisia Europeană alocă 810 milioane de euro pentru Spațiul european de date privind sănătatea

22 iunie
12:07 2022
Comisia Europeană alocă 810 milioane de euro pentru Spațiul european de date privind sănătatea

Lansarea, pe 3 mai 2022, a Spațiului european de date privind sănătatea (EHDS) reprezintă unul dintre elementele centrale ale unei Uniuni Europene a Sănătății puternice. Potrivit comisarului pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, „o stare de sănătate bună este o investiție în viitorul nostru. Iar digitalizarea este o investiție în sănătate bună”. În acest sens, oficialul european a anunțat că „statele membre au alocat deja 12 miliarde de euro în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență pentru investiții în sănătatea digitală și în utilizarea secundară a datelor din domeniul sănătății. Iar din partea Comisiei, vom face, în mod firesc, investițiile necesare pentru a realiza potențialul Spațiului european de date privind sănătatea. Am alocat 810 milioane de euro în acest scop”. Declarația a fost făcută cu prilejul evenimentului DIGITALEUROPE Summer Summit 2022, desfășurat pe 20 iunie la Bruxelles.

Pentru ca Spațiul european al datelor medicale să devină realitate, încrederea cetățenilor este absolut esențială. „Protecția solidă a vieții private și a securității este modul în care vom construi această încredere. Pacienții vor putea controla ce profesioniști autorizați din domeniul sănătății pot accesa anumite părți din istoricul lor medical. Iar cei care reutilizează datele vor avea nevoie de un permis care să stabilească în mod clar ce se poate face cu datele într-un mediu sigur și controlat. Este important de menționat faptul că aceștia nu vor avea posibilitatea de a reidentifica persoanele cărora le aparțin datele”, a subliniat Stella Kyriakides.

Summitul anual de vară al DIGITALEUROPE a discutat unele dintre temele majore care reprezintă o provocare pentru piața unică digitală și a căutat soluții, în special pentru IMM-uri, care sunt afectate în mod disproporționat de fragmentarea pieței. (BG)

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: