Politici de Sanatate

Colaborarea – elementul-cheie în îmbunătățirea informațiilor, pentru o sănătate mai bună

08 iunie
07:00 2015

Calitatea sistemului de sănătate și starea de sănătate a populației pot fi îmbunătățite prin utilizarea corectă a informațiilor de înaltă calitate, ca fundament al politicilor sanitare. Un pas important în acest sens este dezvoltarea unui sistem unic de informații integrate de sănătate, pentru întreaga regiune europeană, iar acest lucru poate fi realizat doar prin colaborarea statelor membre ale Uniunii Europene, au stabilit participanții la prima întâlnire a Inițiativei Europene pentru Informații Sanitare (European Health Information Initiative), organizată la sfârșitul lunii martie.

Principalele obiective ale reuniunii au fost consolidarea comunicării și cooperării, precum și trasarea direcțiilor necesare pentru îmbunătățirea informațiilor din sănătate. Planul de acțiune creat se bazează pe dezvoltarea a șase domenii-cheie: dezvoltarea de informații privind sănătatea și bunăstarea cetățenilor, cu accent pe indicatori; îmbunătățirea accesului și diseminării informațiilor; consolidarea potențialului și al rețelelor de informații de sănătate; dezvoltarea de strategii de informare și realizarea campaniilor de comunicare și advocacy. De asemenea, s-a propus crearea unei colaborări între centrele din Moscova și Manchester, pentru a identifica noi modalități de cooperare.

„Este foarte important să se ia parte la discuții și pentru a obține opiniile altora. Propunerea pentru o inițiativă comună între centrele de colaborare Moscova și Manchester a apărut după reuniunea de astăzi. Cred cu tărie că «adevărul se naște din dezbatere»”, a declarat prof. dr. Alla Ivanova, șefa Departamentului de sănătate a populației, analiză și statistică al Institutului Federal de Cercetare pentru Organizarea Sănătății și Informatică din cadrul Ministerului Sănătății din Federația Rusă.

La discuții au participat reprezentanți din șapte țări membre ale Uniunii Europene (Austria, Finlanda, Letonia, Țările de Jos, Federația Rusă, Suedia și Turcia), precum și lideri de opinie din centrele regionale ale Organizației Mondiale a Sănătății, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD).

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: