Aderarea la Codul european împotriva cancerului, realizat de Agenția Internațională pentru Studiul Cancerului, agenție specializată pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poate conduce la reducerea cu până la 50% a numărului de cazuri noi de cancer.
Codul a apărut în 1987, iar cea de-a patra și cea mai recentă variantă a fost publicată la sfârșitul anului trecut. Documentul cuprinde 12 recomandări menite să reducă incidența cancerului, adresate atât populației generale, cât și profesioniștilor în domeniu. Concret, Codul oferă sfaturi legate de adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și despre importanța depistării precoce, pentru îmbunătățirea rezultatelor terapeutice și a ratelor de supraviețuire.
Codul subliniază importanța evitării consumului de tutun și alcool, a expunerii excesive la soare, precum și beneficiile menținerii unei greutăți optime, prin practicarea mișcării. De asemenea, se recomandă implementarea de programe naționale de screening pentru cancerele gastrointestinale, de sân și de col uterin.
„Acest nou Cod se bazează pe cele mai recente dovezi științifice și reprezintă un instrument important pentru prevenirea cancerului, adresat persoanelor fizice, guvernelor naționale, consilierilor de sănătate, precum și factorilor de decizie din domeniul sanitar”, consideră John F. Ryan, director al Direcției de Sănătate Publică din cadrul Comisiei Europene.
Cea de-a patra ediție a Codului european împotriva cancerului include și recomandări importante pentru a reduce riscul de cancer, cum ar fi vaccinarea împotriva infecției cu papiloma virus uman (HPV), încurajarea alăptării și limitarea utilizării terapiei de substituție hormonală.
„Codul crește gradul de conștientizare a rolului prevenției în lupta împotriva cancerului. Prin aderarea la acest Cod, toți cetățenii europeni pot lua măsuri concrete pentru ei, pentru prietenii și pentru familiile lor pentru a reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer”, susține dr. Christopher Wild, directorul Agenției Internaționale pentru Studiul Cancerului.
12 pași pentru a reduce riscul de cancer
- Nu fumați și nu consumați tutun, sub nicio formă.
- Transformați-vă casele în locuri pentru nefumători și sprijiniți politicile antifumat la locul de muncă.
- Luați măsuri pentru a atinge o greutate corporală normală.
- Fiți activi în viața de zi cu zi și reduceți timpul pe care îl petreceți stând jos.
- Adoptați o dietă sănătoasă: mâncați multe cereale integrale, legume și fructe; limitați consumul de sare, carne roșie și alimente bogate în calorii (alimente bogate în zahăr sau grăsimi); evitați băuturile dulci și carnea procesată.
- Limitați consumul de alcool de orice fel.
- Evitați expunerea excesivă la soare, mai ales pentru copii; folosiți produsele de protecție solară.
- La locul de muncă, protejați-vă împotriva substanțelor cancerigene, urmând instrucțiunile de securitate și sănătate.
- Aflați dacă sunteți expus la niveluri ridicate de radiații acasă și luați măsurile necesare pentru a reduce nivelul acestora.
- Pentru femei: țineți cont că alăptarea reduce riscul de cancer al mamei; limitați utilizarea terapiei de substituție hormonală (HRT), care poate crește riscul de anumite tipuri de cancer.
- Vaccinați-vă copiii pentru: Hepatita B (pentru nou-născuți) și virusul papiloma uman (HPV).
- Participați la programe naționale de depistare a cancerului gastrointestinal (bărbați și femei), de sân (femei) și de col uterin (femei).