Politici de Sanatate

Chiar şi o singură doză de vaccin HPV poate oferi o protecţie de durată

05 noiembrie
09:58 2013
Chiar şi o singură doză de vaccin HPV poate oferi o protecţie de durată

Doar o singură doză dintr-un vaccin de trei doze contra a două tulpini de papiloma virus uman (HPV) poate proteja o femeie timp de câţiva ani, conform rezultatelor surprinzătoare ale unui studiu clinic efectuat în Costa Rica.

Constatările ridică posibilitatea conform căreia mai puţine doze administrate poate fi o abordare fezabilă pentru protejarea femeii, în special în ţările în curs de dezvoltare unde costurile şi logistica pot îngreuna procesul complet, şi anume administrarea vaccinurilor multidoză pentru femei.

 Costul şi accesul pentru trei doze de vaccin – o provocare pentru pieţele emergente

Vaccinul este un instrument puternic pentru a proteja femeile împotriva infecţiilor cu tulpini de virus care poate duce la cancer de col uterin. Dar costul şi necesitatea a trei doze de vaccin au contribuit la absorbţia slabă a vaccinării în Statele Unite. Aceste obstacole sunt mai mari în ţările în curs de dezvoltare unde femeile se pot confrunta cu provocări logistice pentru obţinerea de doze repetate. Cu acces limitat la screening şi tratament, acestea sunt mai expuse riscului de deces cauzat de cancerul de col uterin care este cea mai frecventă cauză de deces în rândul femeilor din ţările aflate în curs de dezvoltare.

Dar rezultatele doctorului Mahboobeh Safaeian, cercetător al Institutului Naţional de Cancer, alături de colegii ei, oferă dovezi preliminare conform cărora un tratament mai puţin anevoios cu vaccinul anti HPV poate fi posibil.

 Rezultatele efective ale studiului

 Cercetătorii au analizat HPV -16 şi HPV-18- nivelurile specifice ale anticorpilor la femei care au primit o doză de vaccin HPV-16/18 (78 femei), două doze de o lună (140 femei) sau trei doze (120 femei) pe o perioadă de patru ani. De asemenea, cercetătorii institutului au analizat nivelurile de anticorpi din probele de sânge de la 113 femei care au fost depistate pozitiv la înscrierea în studiu pentru testul virusului HPV.

Toate femeile vaccinate au rămas seropozitive la HPV-16/18 patru ani de la vaccinare cu grupa de două doze având niveluri comparabile cu grupul de trei doze. Chiar şi grupul de o singură doză a avut niveluri de anticorpi împotriva HPV-16 şi HPV-18 care au fost de 9 şi de 5 ori mai ridicate, respectiv, decât femeile care erau infectate la includerea în studiu. Grupul cu două doze a avut un nivel de anticorpi 24 şi de 14 ori mai ridicat, respectiv, decât cele care erau probabil infectate în mod natural. Nivelul de anticorpi din grupa de o doză a rămas constant de la 6 luni la 4 ani de la vaccinare.

Studii suplimentare vor fi necesare pentru confirmarea rezultatelelor şi pentru a se demonstra că nivelurile de anticorpi de o doză sunt suficiente pentru a proteja împotriva cancerului de col uterin. În acelaşi timp, totuşi, concluziile studiului pot avea implicaţii importante pentru dezvoltatorii vaccinului. Safaeian şi colegii ei au menţionat că răspunsul documentat al rezistenţei anticorpilor este mai asemănător cu cel al vaccinului virusului viu atenuat, mai degrabă decât un vaccin pe bază de proteine care necesită intensificări frecvente.

„Descoperirile noastre provoacă dogma anterioară conform căreia vaccinurile subunitare proteice necesită doze multiple pentru a genera răspunsuri cu durată lungă de viaţă”,  declară Dr. Safaeian.

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: