Politici de Sanatate

„Changing health. Life changing” – garden party la Ambasada Danemarcei

13 iulie
14:52 2018
„Changing health. Life changing” – garden party  la Ambasada Danemarcei

De ziua Danemarcei, peste 120 de lideri din domeniul sănătăţii din România, autorităţi, medici, farmacişti şi jurnalişti au fost prezenți la Ambasada Danemarcei la evenimentul „Changing health. Life changing”, organizat de Revista Politici de Sănătate, în parteneriat cu Novo Nordisk. Autor: Roxana Maticiuc

Ștefan Emanoil Ilcuș, ambasador ad-interim al Ambasadei Danemarcei în România: „În Danemarca, aproximativ 10% din populație este diagnosticată cu diabet, potrivit Asociației Daneze pentru Diabet. În plus, aceeași asociație estimează că Danemarca are aproximativ 750.000 de pacienți prediabetici – adică, aproximativ 13% din populație. Această afecțiune reprezintă o povară financiară enormă, însă, din fericire, există soluții pentru a atenua problema. Și această soluție se numește prevenție. Un stil de viață sănătos, care pune accent pe mișcare, pe depistarea timpurie și pe o industrie farmaceutică de top, sunt elementele-cheie în prevenirea și tratarea afecțiunilor cronice precum diabetul. În fond, vorbim despre o provocare comună.”

Cecilia Radu, director general Novo Nordisk România: „În Danemarca, ca și în România, costurile tratării diabetului sunt însemnate. În ambele țări, efectuarea de teste și depistarea timpurie  a diabetului pot reduce, însă, aceste cheltuieli. În egală măsură, costurile pot fi temperate dacă populația este convinsă să fie mai atentă cu stilul de viață. Pentru danezi, speranța de viață sănătoasă este de 70 de ani, iar liderii sistemului de sănătate din Danemarca spun mereu că succesul acesta vine dintr-o foarte bună colaborare cu toate companiile inovative care le furnizează tehnologia, produsele și expertiza. Exact normalitatea pe care ne-o dorim și pentru România.”

Dorin Chioțea, jurnalist: „World Hapiness Report ne spune că Danemarca este țara cu cea mai fericită populație din lume și ocupă această poziție pentru al doilea an consecutiv.  Am fost acolo și pot să spun că danezii au mare grijă de sănătatea lor. În urmă cu circa trei decenii, ei au reconfigurat capitala în sensul în care acolo se folosesc mai mult bicicletele decât mașinile. Nu te costă să cumperi o mașină, cât te costă să o păstrezi, din cauza taxelor auto, a parcărilor foarte scumpe și foarte, foarte puține. Ei încurajează foarte mult sportul, inclusiv înotul. Copenhaga este un oraș-port la Marea Nordului și este brăzdat de foarte multe canale, toate fiind accesorizate cu pontoane pentru înot. Este ca și cum i-ai vedea pe români în pauza de prânz sau în zilele libere că ar merge și ar face baie în Dâmbovița.” Bineînțeles că am vizitat și imensele site-uri ale Novo Nordisk. Este impresionant ce au ei acolo. Sunt o companie de 20 de miliarde de euro cifră de afaceri și un profit de 5 miliarde de euro, în 2017. Ei investesc aceste două miliarde de euro anual doar în sănătate.”

Evenimentul s-a încheiat cu un concert oferit de violonistul Antonio Nicholas Piculeață și de Cvartetul Regal. Numele cvartetului nu este întâmplător. El a fost înființat în 2010, la inițiativa liderilor Orchestrei Camerata Regală, orchestră care a dobândit în anul 2009 Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României. 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: