Maria Vasilescu
Despre trecerea puterii de la spital, medic sau îngrijitor la pacient se vorbește tot mai mult în SUA. Discursul politic este axat pe importanța pacientului (a cetățeanului) și implicarea acestuia în decizia clinică. Acest fapt este legat și de transformarea medicinei prin inovație radicală – inovația digitală a accesului la informație online. Sărăcia din SUA, numărul mare al imigranților, în special de culoare, au condus la crearea lui Obamacare sau The Affordable Care Act, ce își propune să crească accesul populației la îngrijiri de sănătate, amânată pentru moment din lipsa bugetului.
Se pare că Medicare și Medicaid (adică asigurările pentru populația mai săracă, dar nu foarte săracă, și pentru persoanele în vârstă) nu sunt suficiente, foarte mulți neavând acces nici măcar la acestea două. “Sistemul de sănătate american este un business”, a spus un reprezentant al unui ONG din Minneapolis. Se vorbește despre spitalul viitorului, despre inovație și tehnologie, despre medicina personalizată, alăptarea la sân (în condițiile în care în SUA nu există concediu de maternitate, dar există cameră specială la locul de muncă în care poți să faci rezerve de lapte pentru bebelușul de acasă), obezitate (sau cum să facem comunitatea să alerge la maraton).
Marile spitale, aflate și în topul U.S. News & World Report, livrează calitate maximă, iar pacientul este “găzduit” şi îngrijit în condiții SF – pentru România, cel puțin. Centrul de simulare de la etajul 8 al Spitalului Mayo Clinic a fost construit grație unei donații de șapte milioane de dolari, însă studenții mediciniști au posibilitatea să nu greșească pe pacient, ci pe niște “domni” de cauciuc în valoare de 80.000 de dolari fiecare, cu organe copii fidele după cele reale. Dacă endoscopia este greșit realizată, auzi inclusiv cum pacientul-manechin tușește sau țipă de durere. Studenții exersează în condiții de stres maxim, la fel ca în sălile de operații, iar camerele de filmat aflate peste tot sunt martorii reacțiilor și acțiunilor studenților mediciniști.
Poporul organizează sistemul în America, spun reprezentanții Departamentului de Sănătate de la Washington, pentru că în democrație oamenii participă la decizie. Cel mai provocator lucru la nivel politic este cum să ții balanța între grupurile de interese, pentru binele comun.
Individul este unic și el contează cel mai mult: libertatea de exprimare, libertatea religiilor, libertatea presei (nu există presă aparținând statului, ci doar comercială), libertatea de asociere (“It’s all about money and taxes”). Regula este ca mai întâi să se scrie în lege și după aceea să se facă politicile, iar judecătorii sunt numiți pe viață, pentru a fi evitat orice act de corupție. Președintele SUA nu are voie să aibă inițiative legislative, dar poate să facă lobby într-un sens sau altul. Lui Obama i s-a reproșat, de exemplu, în ceea ce privește Obamacare, că a fost prea academic în exprimare, prea științific, și nu l-a înțeles poporul. Este foarte important cum realizezi campania de awareness (și asta s-a văzut și la noi, în trecut, cum (nu) s-a comunicat pe diferite soluții de e-health propuse de autoritățile de la București).
În SUA nu există sistem public de sănătate. Aceasta aparține exclusiv privatului, iar ……