Politici de Sanatate

Cercetătorii au făcut un pas mare către un vaccin gripal universal

23 septembrie
18:09 2013
Cercetătorii au făcut un pas mare către un vaccin gripal universal

Oamenii de știință spun că au făcut un salt important spre crearea unui vaccin care ar proteja împotriva oricărei forme de gripă. Virusul gripal este o țintă în continuă schimbare astfel că vaccinurile împotriva gripei sezoniere devin rapid inutile și sunt necesare altele noi în fiecare an. O echipă de la Colegiul Imperial din Londra spune că a făcut un „plan” pentru un vaccin gripal universal.

Descoperirea lor este publicată în revista Nature Medicine. Virusul gripal este capabil să își schimbe proteinele de la suprafață (de pe capsid) la fel cum și-ar schimba oamenii hainele. Cu toate acestea, materialul din interior, este comun multor tulpini de gripă. Cercetătorii cred că țintind nucleul virusului vor putea dezvolta un vaccin universal. O anumită parte a sistemului imunitar, denumite celulele-T, este capabilă să recunoască proteine din interiorul virusului. O echipa de la Colegiul Imperial din Londra a folosit pandemia de gripă porcină din 2009 pentru a testa teoria.

Gripa porcină era un virus nou dintr-un amestec de gripă aviară și porcină. Învelișul exterior trebuie să fi fost o experiență complet nouă pentru sistemul imunitar, însă miezul putea fi întâlnit înainte în alte virusuri gripale. Echipa a comparat nivelurile de un tip de celule-T de la debutul pandemiei cu simptomele de gripă a 342 de pacienți din personalul și studenții universității. Aceștia au demonstrat că pacienții avea simptome mult mai blânde cu cât avea nivelul celulelor-T mai mare. Apoi cercetătorii au căutat partea specifică a sistemului imunitar care a oferit o oarecare protecție împotriva pandemiei și care parte anume a virusului a fost atacată. După ce au descoperit aceste două necunoscute, cercetătorii au declarat că un vaccin universal este la doar cinci ani distanță.

Beneficiul ar putea fi imens. Gripa sezonieră ucide între 250.000 și 500.000 de persoane în fiecare an, și noi pandemii au potențialul de a lua mediciii prin surprindere și ucide un număr mare de oameni. Cu toate acestea, cercetatorii recunosc că este „în general mai greu” să dezvolți un vaccin pentru celule-T decât să provoci un răspuns de anticorpi. Provocarea va fi de a obține un răspuns suficient de mare a celulelor-T pentru a oferi protecție și aceasta să fie una care durează.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: