Politici de Sanatate

Cercetătorii au făcut sistemul cardiovascular mai vizibil și intervenţiile chirurgicale mai sigure

16 septembrie
16:19 2013

Pentru a înțelege și a vedea sistemul cardiovascular mai bine, UE a finanțat Proiectul SCATh (cateterism inteligent), proiect care a dezvoltat noi imagini prin tehnici de detectare, de modelare  mecanică şi geometrică, fără radiații și alergii.

Bolile cardiovasculare sunt cauza cea mai frecventă de deces în UE. Abordarea minim invazivă şi cu ajutorul cateterului a câștigat rapid în importanță la tratamentul acestor boli. Reducerea spitalizării și a recuperării rapide a pacientului este factorul major care conduce la succesul diagnosticului şi al tratamentului. Posibilitatea de a trata pacienţii fragili, care erau consideraţi  inoperabili, constituie un alt argument important. Intervenția în sine este extrem de tehnică și de complexă ca urmare (printre altele) a accesului limitat şi a vizualizării deficitare. Chiar şi cei mai experimentaţi specialişti în medicina intervenţională sunt provocaţi zi de zi. Tehnicile imagistice actuale expun pacienţii şi medicii la niveluri crescute ale radiațiilor, iar substanţele de contrast folosite pentru a îmbunătăți vizualizarea pot provoca reacții alergice.

Tehnici noi

În cazul în care ar depinde de cercetătorii din cadrul proiectului SCATh (finanțat de UE prin Programul Cadru 7), aceste probleme vor aparține în curând de domeniul trecutului. Ei au dezvoltat noi imagini prin tehnici de detectare, de modelare  mecanică şi geometrică, care, potențial, vor reduce dependența de tehnici bazate pe radiații și vor îmbunătăţi potenţialul de vizualizare și de înțelegere a sistemului cardiovascular.

Prin fuziunea cu datele senzoriale intraoperatorii, modelele vasculare 3D sunt calculate ca să se deformeze și să se adapteze în timp real, mimând bine forma actuală a vascularizaţiei. Modelele inedite mecanice ale țesutului aortic validate experimental au fost dezvoltate ca să….

 

Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna septembrie a revistei Politici de sănătate!

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: