Politici de Sanatate

Cercetători de top vor oferi consiliere științifică independentă Comisiei Europene

14 mai
15:28 2015
Cercetători de top vor oferi consiliere științifică independentă Comisiei Europene

Comisia Europeană va beneficia de consiliere independentă în realizarea și implementarea politicilor europene din partea unui nou grup de experți, format din cei mai renumiți oameni de știință din Europa. Comitetul științific va înlocui rolul Consilierului Științific Șef, care a fost desființat anul trecut de președintele Jean-Claude Juncker, după cum informează bbc.com.

Prin realizarea noului grup de experți, Comisia dorește și să consolideze relațiile cu academiile  de știință naționale din Europa. În opinia președintelui Jean-Claude Juncker, inițiativa va reprezenta și un mecanism mai bun de monitorizare și implementare a politicilor europene bazate pe dovezi.

Fostul prim-ministru luxemburghez a subliniat importanța noului comitet consultativ recent la Bruxelles, cu ocazia unei întâlniri a laureaților Premiului Nobel. Acești oameni de știință eminenți, printre care se numără și Sir Paul Nurse, președintele Societății Regale din Marea Britanie, au criticat vehement decizia de a desfința postul de Consilier Științific Șef.

Punerea în aplicare a noului mecanism va fi responsabilitatea lui Carlos Moedas (foto), comisarul european pentru cercetare, știință și inovare. În opinia acestuia, Comisia dispune și în prezent de consiliere științifică de foarte bună calitate, prin serviciul său intern – Centrul Comun de Cercetare. Cu toatea acestea, dintotdeauna a considerat că este nevoie de consiliere suplimentară, venită din partea unui organism independent și transparent.

Carlos Moedas este și persoana care se va ocupa de recrutarea celor șapte oameni de știință care vor face parte din grupul de experți.

„Unul dintre lucrurile importante în materie de consiliere științifică este că aceasta trebuie să fie total independentă, astfel membrii noului grup de experți nu ar trebui să fie angajați ai Comisiei. Aceștia își vor putea păstra locurile de muncă actuale, ca oamenii de știință independenți. Va exista o transparență totală în acest sistem”, a declarat Carlos Moedas, adăugând că se vor face toate demersurile necesare atât pentru recrutarea specialiștilor, cât și pentru finanțarea noului comitet științific și facilitarea schimbului de informații cu academiile de știință naționale.

Comisarul european pentru cercetare, știință și inovare a precizat că grupul de experți va fi format  până în toamna acestui an.

Sursa: www.bbc.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: