Politici de Sanatate

Centrul Medical Neolife continuă formarea gratuită a specialiștilor în radioterapie

08 iunie
07:00 2015
Centrul Medical Neolife continuă formarea gratuită a specialiștilor în radioterapie

Centrul de excelență în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor oncologice din București, Neolife, continuă și în 2015 seria trainingurilor gratuite oferite specialiștilor în radioterapie, pentru îmbunătățirea ratei de vindecare a pacienților și pentru creșterea calității vieții acestora. Peste 40 de fizicieni medicali din toată țara au luat parte la workshopul “Protocoalele IAEA în dozimetrie și practica clinică în radioterapie”, organizat la sfârșitul lunii martie, la București, de Centrul Medical Neolife.

Timp de două zile, participanții au avut acces atât la informații teoretice despre prevenirea accidentelor în radioterapie, calibrarea echipamentelor și cele mai noi tehnici de măsurare a dozelor, cât și la sesiuni practice. “Este un fel de a da înapoi societății românești, este un program de formare continuă ambițios al nostru. În Turcia, deja a luat naștere ideea Bozlu Academy, care își propune să formeze specialiști atât din Turcia, cât și din România, Moldova și alte țări în care grupul se va dezvolta”, a declarat dr. Claudiu Tronciu, General Manager NeoLife Romania.

Determinarea dozelor de radiație este una dintre cele mai importante teme din radioterapie, iar formarea continuă a tuturor specialiștilor implicați în tratamentul oncologic este vitală, susține  Salih Gürdalli, fizician medical și coordonatorul Departamentului de fizică medicală din cadrul Grupului Internațional Bozlu: “În radioterapie, precizia este extrem de importantă. Indiferent de tipul de echipament folosit și de cât de bine calibrat este, trebuie să știi ce doze să folosești. Acest lucru depinde foarte mult de buna pregătire a personalului, în special a fizicianului medical. Dacă știi ce anume trebuie iradiat și folosești cu precizie dozele, acuratețea și eficiența tratamentului sunt mult mai mari”.

Cursul adresat fizicienilor medicali reprezintă continuarea programului de training gratuit în radiologie oncologică, lansat de Centrul Medical Neolife. Prima ediție s-a adresat medicilor radioterapeuți și a constat în abordarea cancerelor localizate la nivelul capului și gâtului, sistemului nervos central, plămânului, sânului, aparatului reproducător, cancerului de prostată sau anorectal. “Feedback-ul primit anul trecut din partea participanților a fost foarte bun. Cu toții au apreciat îndeosebi partea practică a workshop-ului. Oricine poate avea acces la informația teoretică, însă în ceea ce privește punerea în aplicare a cunoștințelor, accesul nu este la fel de mare. Noi îmbinăm aceste două părți, punând accentul pe practică”, a explicat Salih Gürdalli.

Triunghiul vital, în radioterapie

Tratamentul de radioterapie trebuie administrat de o echipă formată din trei specialiști: medicul radioterapeut, fizicianul medical și tehnicianul de radioterapie. Medicul radioterapeut pune diagnosticul, stabilește conduita terapeutică, face conturajul tumorii, fizicianul preia munca realizată de medic și o transformă în doze și traiectorii ale razelor X, iar tehnicianul radioterapeut poziționează pacientul pe masă și urmărește pacientul în timpul tratamentului de radioterapie. Cu toții trebuie să se comporte ca un întreg, pentru reușita terapeutică, consideră Salih Gürdalli: “Echipa medicală din radioterapie este, probabil, primul exemplu de muncă în echipă din istoria medicinei. Acest triunghi trebuie să colaboreze perfect, pentru a funcționa ca un întreg. Să spunem că ai un bun medic radioterapeut, un bun fizician medical, însă un tehnician radioterapeut slăbuț. Ei bine, tratamentul oferit pacientului nu va fi de o foarte bună calitate. Între cei trei specialiști este nevoie de o bună sinergie și toți trebuie să fie foarte bine instruiți, pentru a oferi cel mai bun tratament”.

Printre lectorii workshopului “Protocoalele IAEA în dozimetrie și practica clinică în radioterapie” s-au numărat prof. dr. Octavian Duliu, de la Departamentul de fizică atomică și nucleară al Universității din București, Mădălina Angelescu, de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), Salih Gürdalli și dr. Bascri Günhan, de la Neolife Medical Center din Turcia.

Până la finalul anului, Centrul Medical Neolife va mai organiza un curs gratuit destinat specialiștilor de radioterapie.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: