Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a realizat primul studiu de prevalenţă ce vizează infecţiile nosocomiale.
Conform acestui studiu, s-a ajuns la concluzia că infecţiile nosocomiale reprezintă în continuare o problemă în spitalele din Europa: în fiecare zi, 1 din 18 pacienţi prezintă infecţii nosocomiale. Mai mult de 1000 de spitale din 30 de ţări europene au participat în cadrul primului studiu de prevalenţă la nivel european privind infecţiile nosocomiale.
Infecţiile nosocomiale sunt acele infecţii dobândite în cursul spitalizării. Cu toate că unele pot fi tratate destul de uşor, în schimb există şi posibilitatea ca altele să afecteze mai grav sănătatea pacientului, crescând astfel perioada de şedere în spital şi costurile pe care spitalul şi pacientul le suportă, cauzând disconfort acestor pacienţi.
Prin acest studiu de prevalenţă, tehniciile de control în ceea ce priveşte infecţiile nosocomiale şi terapiile antimicrobiene s-au dezvoltat. În plus, a crescut gradul de conştientizare asupra acestei probleme în rândul a mii de lucrători în domeniul sănătăţii din Europa. Studiul oferă o bază de date completă asupra infecţiilor nosocomiale şi folosirea antimicrobienilor în spitalele din Europa. În funcţie de rezultate, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a făcut o serie de recomandări care ar trebui să fie dezvoltate şi implementate în toată Europa.
“Acest studiu confirmă faptul că infecţiile nosocomiale reprezintă o problemă majoră în sistemele de sănătate din Europa şi sunt o ameninţare la adresa pacienilor: Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor estimează că în fiecare zi, aproximativ 80.000 de pacienţi (1 din 18 pacienţi) prezintă cel puţin o infecţie nosocomială contractată în timpul spitalizării”, precizează Marc Sprenger, Directorul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Acest lucru înseamnă un total de 3,2 milioane de pacienţi pe an.
El a mai adăugat că “multe dintre aceste infecţii ar fi putut fi prevenite de un program de prevenţie şi control al infecţiilor. Astfel de programe, ca şi folosirea antibioticelor într-un mod prudent, ar putea ajuta toţi actorii implicaţi în protejarea pacienţilor din spitalele din Europa.”
Paola Testori Coggi, Director General al DG Health and Consumers, Comisia Europeană, a precizat că: “Acest studiu reprezintă un punct de reper în monitorizarea infecţiilor nosocomiale în toată Europa. Rezultatul este îngrijorător şi sunt necesare eforturi crescute atât la nivel local, naţional cât şi la nivel european pentru a preveni aceste infecţii, pentru siguranţa pacienţilor. Astfel de eforturi trebuie să fie făcute şi în lupta împotriva creşterii rezistenţei antimicrobiene. Comisia Europeană monitorizează activ situaţia, cu ajutorul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, şi lucrează în colaborare cu statele membre să pună în aplicare Recomandarea Consiliului pentru Siguranţa Pacienţilor, din 2009.”
Cea mai mare răspândire a infecţiilor nosocomiale a avut loc în cadrul unităţilor de terapie intensivă din spitalele ce au participat în cadrul studiului, unde 19,5% dintre pacienţi aveau cel puţin una. Dintr-un total de 15.000 de cazuri de infecţii raportate, cele mai comune au fost: infecţiile tractului respirator (pneumonie – 19,4%, infecţii ale tractului respirator inferior – 4,1%), infecţii în timpul operaţiilor (19,6%) şi infecţii ale tractului urinar (19%).
Tot în studiu se confirmă faptul că un număr mare de pacienţi au primit, în timpul spitalizării, agenţi antimicrobieni. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor estimează că mai mult de 400.000 de pacienţi pe zi (1 din 3 pacienţi) au primit agenţi antimicrobieni pe parcursul spitalizării.
Următorul studiu al prevalenţei la nivel european, în ceea ce priveşte infecţiile nosocomiale la nivelul spitalelor din statele membre UE, va avea loc în 2016-2017.
Pentru a citi studiul.