Politici de Sanatate

Centrul Antidiabetic – zi de zi, alături de persoanele cu diabet

13 iulie
12:11 2018
Centrul Antidiabetic – zi de zi, alături de persoanele cu diabet

Centrul antidiabetic este un proiect de informare asupra diabetului, inițiat de Școala Pacienților, care îşi propune să atragă atenţia în special asupra complicaţiilor grave ale acestuia. Aceste complicaţii nu doar că scad profund calitatea vieţii persoanelor afectate, ci adesea, în timp, devin chiar cauza decesului. de aceea, se spune frecvent că diabetul nu ucide, complicaţiile, în schimb, da. Împreună cu specialiştii, încercăm în fiecare zi să oferim informații referitoare la un management corect al bolii, la factorii potențial periculoși, pe care trebuie să-i evităm, dar și noutăți legislative care au impact major asupra vieții persoanelor afectate de diabet, fie că sunt copii, fie că sunt adulți. 

Autor: Valentina Grigore

Persoanele care au diabet trebuie să ştie că, indiferent de ce tip este acesta, sunt expuse riscului apariţiei unor complicaţii de natură să le afecteze diferite organe sau funcţii ale corpului. Complicaţiile se pot manifesta prin diferite simptome, dar, foarte des, sunt silenţioase.

Diabetul zaharat, factor de risc major pentru afecțiuni neurologice invalidante

Persoanele cu diabet au un risc major pentru trei complicații neurologice care pot deveni cele mai invalidante aspecte ale vieții lor, atrage atenția prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, şef al Clinicii de Neurologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, președinte de onoare al Societății Române de Neurologie. Din punct de vedere neurologic, pacientul cu diabet zaharat are riscul de neuropatie diabetică, accident vascular-cerebral și boală coronariană. Diabetul zaharat este un factor major pentru ultimele două. „Aș mai spune un lucru care este cel puțin la fel de important: diabetul zaharat este factor de risc major pentru demență, independent de riscul vascular și de neuropatie. Diabetul poate duce inclusiv la grăbirea evoluției bolii Alzheimer, mai ales dacă persoana respectivă este predispusă”, a explicat specialistul.

De câte ace este nevoie, în realitate, pentru un pen de insulină

Numărul acelor care li se dau persoanelor cu diabet este o permanentă controversă. În prezent, farmaciile din România eliberează persoanelor cu diabet care se tratează cu medicamente injectabile un ac pentru fiecare cartuș sau pen. Deși, din punctul de vedere al tratamentului, persoanele cu diabet au acces la majoritatea terapiilor disponibile, de la farmacie nu primesc decât 15-20 de ace pentru trei luni de tratament, după cum au semnalat numeroși abonați ai Centrului Antidiabetic.
Cristian Andriciuc, director executiv al Federației Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR), ne-a explicat că, în prezent, programele naționale nu au o viziune strategică asupra modului în care guvernul își propune să controleze diabetul sau alte afecțiuni cronice. Programul Național de Diabet nu prevede posibilitatea oferirii gratuite de ace și pen-uri. „Chiar dacă, într-o situație ideală, ar trebui folosit un ac pentru fiecare înțepătură, este mai degrabă o problemă de echilibru și confort personal”, a declarat directorul FADR pentru Centrul Antidiabetic. Acesta este de părere că pentru copii este nevoie de mai multe ace, iar adulții pot utiliza mai puține ace din cauza timpului, igienei/pericolului de contaminare și pierderii de insulină (sau de alt produs injectabil) care apare la fiecare schimbare a acului.

Senzori de glicemie și pompe de insulină pentru copii

Ministerul Sănătății a anunțat că Programul național de diabet zaharat se va reorganiza în două subprograme distincte, unul destinat adulților cu diabet zaharat, altul destinat copiilor cu diabet zaharat tip 1. De asemenea, prin noile prevederi se asigură cadrul legislativ pentru acordarea, în cadrul acestui program, a dispozitivelor medicale moderne: dispozitive pentru monitorizarea glicemică continuă și pompe cu insulină integrate cu dispozitive de monitorizare glicemică continuă, în scopul asigurării unui tratament optim și al monitorizării evoluției bolii.
„Practic, toți copiii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei, precum și la pompe de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății. 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: