Interviu cu ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași
Luna martie 2022 a venit cu inaugurarea, la Iași, a noului Centru de screening și diagnostic în bolile oncologice. „Oportunitatea construirii acestui centru s-a bazat pe faptul că screeningul periodic este important în diagnosticul bolii în stadii incipiente, dar și în prevenția anumitor boli. Aceste servicii medicale se acordă persoanelor sănătoase și constau într-o consultație inițială, recomandarea și efectuarea unor investigații paraclinice (analize medicale de laborator și imagistice/radiologice) și consultația în care se analizează dosarul medical și se fac recomandări”, explică ec. Mirela Grosu.
Ce patologii oncologice vor fi prevăzute în schema de screening a noului centru de la Iași?
La recomandarea investigațiilor se va ține seama de sexul și vârsta pacientului, dar și de factorii de risc existenți în antecedentele personale și cele familiale, din modul de viață (consumator de alcool, fumător, sedentar, consumator de droguri, parteneri sexuali multipli, obiceiuri alimentare), dar și de condițiile de lucru (mediu toxic, mediu cu alergeni-mucegaiuri, ciuperci, animale etc.).
Screeningul periodic urmărește:
- prevenția primară: evitarea apariției bolii prin combaterea factorilor de risc
- prevenția secundară: detectarea precoce a bolii sau pentru a reduce progresia ei
- prevenția terțiară: prevenirea complicațiilor date de o boală deja existentă în organism
Patologiile vizate sunt următoarele:
- Screening pentru depistarea cancerului de col uterin prin Contractul cu finanțare POCU 2014-2020 în valoare totală eligibilă de 50.239.256,01 lei cu termen de implementare 31.12.2023. Grupul-țintă al proiectului este format din 170.100 de femei, din regiunea NE (județele Bacău, Iași, Vaslui, Botoșani, Suceava, Neamț), care vor beneficia de serviciile oferite prin programele regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al leziunilor precanceroase ale colului uterin, din care 91.000 de femei aparținând grupurilor vulnerabile. Persoanele pot fi neasigurate.
- Screening pentru depistarea cancerului la sân prin Contractul de finanțare POCU 2014-2020, în valoare totală eligibilă de 38.174.757,66 lei cu termen de implementare 31.12.2023. Grupul-țintă al proiectului este format din 30.000 de femei, din regiunile NE (județele Bacău, Iași, Vaslui, Botoșani, Suceava, Neamț) și SE (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea), care vor beneficia de serviciile oferite prin programele regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al leziunilor precanceroase ale sânului, dintre care 16.000 de femei aparținând grupurilor vulnerabile. Persoanele pot fi neasigurate.
- Screening pentru depistarea cancerului colorectal, de prostată și de piele, dar aceste testări pot fi efectuate doar pentru persoane asigurate, cu trimitere de la medicul de familie.
Care vor fi criteriile de eligibilitate? Cum vor fi finanțate analizele/investigațiile/testele necesare?
Pentru screeningul cancerului de sân sunt eligibile femeile cu vârste între 50 și 69 de ani, asigurate și neasigurate. Pentru screeningul cancerului de col uterin sunt eligibile femeile cu vârste între 25 și 29 de ani la care se realizează testare Babeș-Papanicolau și femeile cu vârste între 30 și 64 ani, la care se realizează testare HPV. Persoanele pot fi asigurate și neasigurate. În afara acestor grupe de vârstă, beneficiarele trebuie să prezinte recomandare de la medicul de familie.
Finanțarea pentru persoanele neasigurate care sunt eligibile în grupul-țintă va fi asigurată din fonduri nerambursabile, iar pentru celelalte tipuri de screening, serviciile pot fi acordate doar persoanelor asigurate, iar decontarea se va face din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Ce capacitate tehnică (aparatură) și de resurse umane va avea noul Centru de Screening?
Centrul va avea în structură:
- 25 de cabinete de consultații cu următoarele specialități: Chirurgie generală, Chirurgie plastică, Ginecologie, Urologie, Pneumologie, Dermatologie, Gastroenterologie, Endocrinologie
- laborator de analize medicale (hematologie, biochimie, microbiologie, bacteriologie, citologie, HPV)
- laborator de gastroenterologie dotat cu echipamente specifice pentru 6 posturi de lucru
- laborator de radiologie și imagistică medicală dotat cu 2 CT, 1 RMN, două mamografe, 5 ecografe, 1 aparat de radiologie fixă
- 1 sistem de diagnosticare și monitorizare a cancerului de piele.
de Valentina Grigore