Politici de Sanatate

Centru de Excelenţă în Protonoterapie, finanţat din fonduri europene nerambursabile

26 octombrie
14:24 2023
Centru de Excelenţă în Protonoterapie, finanţat din fonduri europene nerambursabile

Pacienții oncologici ar putea avea acces la cele mai noi metode de tratament dacă în România s-ar înființa un Centru de Excelență în Protonoterapie.

Dezbaterea ”Protonoterapia- o șansă la viață” a adus la aceeași masă experți naționali și internaționali, reprezentanți ai autorităților, managerii celor trei institute oncologice din România și medici specialiști pentru a discuta despre stadiul programelor de finanțare din domeniul oncologic, condițiile impuse de acestea şi paşii de urmat pentru înfiinţarea unui Centru de Excelenţă în acest domeniu.

”Pentru pacienți, mai ales pentru cei oncologici, accesul la soluții terapeutice moderne este esențial. Protonoterapia reprezintă o investiție în prezent, în special pentru pacienții pediatrici”, a afirmat conf. dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

”Protonoterapia este o modalitate de tratament inovatoare, care trebuie susținută. Este important să lucrăm împreună pentru a oferi pacienților oncologici șansa la o viață mai bună și pentru a face din România un punct de referință în domeniul protonoterapiei”, a completat și dr. Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European și raportor pentru Programul de Sănătate al UE  EU4Health.

Protonoterapia presupune utilizarea protonilor pentru a furniza o doză de radiații care ucid celulele tumorale. Terapia cu protoni permite administrarea dozei într-un mod mai precis, cu expunerea minimă la radiații a organelor sănătoase.

”Indicațiile cu beneficii dovedite în terapia cu protoni sunt melanomul ocular mare, cordom / condrosarcom, carcinom adenoid chistic, tumori pediatrice, tumori în sistemul nervos central (SNC), tumori în apropierea măduvei spinării, reiradieri. Indicațiile potențiale suplimentare care sunt tratate în prezent în Europa sunt (dar fără a se limita la): limfom, celula scuamoasă a capului și gâtului, cancer pulmonar fără celule mici, cancer mamar, cancer esofagian și carcinom hepatocelular”, a explicat Aurelien Jongen, expert în educație clinică.

Protonoterapia este folosită de mulți ani ca metodă de tratament în numeroase alte țări. ”În România se poate construi un proiect sustenabil în timp. Investiția inițială este asigurată prin Programul Operațional Sănătate. Datele arată că sunt aproximativ 400 de cazuri noi de cancer pediatric pe an, din care jumătate ar avea nevoie de protonoterapie. Un Centru de Excelență în Protonoterapie și o astfel de metodă terapeutică ar răspunde nevoilor pacienților din țările Europei de Est”, a explicat dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Înființarea unui Centru de Excelență în Protonoterapie face parte din Prioritatea 7 – Măsuri în domeniile Oncologie și Transplant. ”Acțiunile eligibile care vor fi finanțate vizează în primul rând modernizarea/reabilitarea/construcția clădirii Centrului de Protonoterapie. A doua categorie de acțiuni finanțabile este reprezentată de dotările necesare Centrului. Valoarea alocată este de 70 de milioane de euro. Potențialele beneficiare sunt cele trei institute oncologice (de la Iași, Cluj- Napoca și București). Elementul esențial care trebuie clarificat în perioada următoare este reprezentat de criteriile pentru localizarea acestui centru. Ministerul Sănătății ne va sprijini în elaborarea acestor criterii. Foarte important este că în cadrul acestei Axe putem oferi bani și pentru operaționalizarea acestui Centru prin FSE, respectiv instrumente de lucru, protocoale, ghiduri, crearea mecanismului de operaționalizare și de funcționare, dar și cursuri de formare profesională pentru medicii care vor lucra acolo”, a anunțat Valentin Roșca, Șef serviciu Autoritatea de Management Program Sănătate (AM POS), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: