Politici de Sanatate

Centre regionale pentru screeningul cancerului de col uterin

16 mai
17:36 2018
Centre regionale pentru screeningul cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin omoară în fiecare an 2.000 de românce, iar studiile arată că există o corelație statistică de 100% între cazurile de cancer de col uterin și infecția cu virusurile papillomas (HPV). Specialiștii internaționali recomandă screeningul, pentru depistarea în stadiu cât mai incipient a cazurilor de cancer de col uterin, dar și vaccinarea fetelor, pentru a preveni viitoare cazuri de boală.

Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, proiectul de screening pentru cancerul de col uterin, realizat din fonduri europene, este în stadiu foarte avansat. ”Suntem în faza de a înființa, în cele 8 regiuni de dezvoltare, centrele regionale de screening pentru toate tipurile de cancer pentru care s-au accesat fonduri europene în acest scop. Suntem în faza de aprobare a structurii, calculațiile sunt deja trimise la Bruxelles, deci practic suntem pe ultima sută de metri. Am speranța că vom începe screeningul până la sfârșitul anului”, a declarat Sorina Pintea în cadrul întâlnirii organizate de Board-ul Internațional de Prevenire și Control a Infecțiilor cu  HPV, grupul cheie de expertiză în domeniul dezvoltării de programe de prevenție a bolilor cauzate de infecția cu HPV, împreună cu Societatea Română de Microbiologie.

În ceea ce privește prevenirea cazurilor de cancer de col uterin, experții prezenți la București au susținut necesitatea introducerii vaccinului contra HPV în programul național de imunizare. ” În momentul de față există un vaccin împotriva cancerului. În țările în care acest program s-a introdus în urmă cu 10 ani s-au înregistrat scăderi semnificative ale cazurilor de infecție, pe de o parte, și, pe de altă parte, a incidenței leziunilor precanceroase sau canceroase produse de aceste infecții. Cred că exemplele Danemarcei sau Australiei, unde, practic, este o problemă de sănătate publică aproape eradicată, ar trebui să constituie un element de încredere pentru administratorii sistemului de sănătate, pentru profesioniști, dar și pentru populația largă. Există, în momentul de față, strânse de medicii de familie, aproximativ  12.000 de solicitări din partea părinților fetelor care doresc să-și protejeze copiii în acest sens. Cred că acesta este primul pas care trebuie rezolvat, iar ulterior vaccinul să fie disponibil opțional și, la un moment dat, să fie introdus pe lista vaccinurilor obișnuite din programul național de vaccinare. La nivel global s-au vaccinat zeci de milioane de fete, mare parte dintre ele au ajuns la vârsta maturității și, practic, nu avem efecte adverse notabile care să pună viața în pericol după administrarea acestui vaccin. Probabil că este unul dintre vaccinurile cele mai sigure, cu efecte remarcabile în ceea ce privește protecția la infecțiile cu virusurile papilloma”, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

”Ministerul Sănătății va acționa corect, așa cum trebuie, și nu la presiuni. Noi trebuie să pregătim foarte bine acest lucru, să conștientizăm populația, pentru că altfel vom avea suprize. Nu vreau să cumpărăm vaccin, să rămânem cu el pe stoc și să spunem că a fost un eșec. De aceea, prezența specialiștilor aici este, din punctul meu de vedere, foarte importantă. Categoric vom introduce acest vaccin în programul de imunizare. Încă nu avem o dată concretă, aștept concluziile acestei întâlniri. Eu am discutat încă de luna trecută cu specialiștii din România pe această temă, am avut și întâlniri, trebuie să pregătim foarte bine această campanie”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: