Politici de Sanatate

Celulele stem – medicina viitorului?

30 iunie
11:14 2014
Celulele stem – medicina viitorului?

Peste 150 de profesionişti din domeniul medical au participat, pe 12 iunie, la  Conferinţa Naţională de Medicină şi Chirurgie Regenerativă, prima ediție, organizată de Societatea Internațională de Medicină şi Chirurgie Regenerativă (SIMCR) la Academia Română. În cadrul evenimentului s-a discutat despre studiile preclinice, clinice şi tratamentele pentru regenerarea diverselor ţesuturi şi organe, precum şi despre posibilitatea tratării definitive a unor tipuri de cancer pancreatic, hepatic etc. prin metoda injectării intravenoase sau a implantării celulelor stem recoltate în special din țesutul adipos al pacientului aflat în tratament.

Prof. Dr. Alt Eckhard, Inventatorul Anului în Medicină din Statele Unite, în 2009, şi copreședintele Consiliului științific al SIMCR, profesor la Rechts der Isar Medical Center din Technische Universität, München, și profesor la Tulane University din New Orleans, SUA, a prezentat lucrarea: „Sunt celulele stem viitorul medicinei?”, afirmând că, în “10 ani, aproximativ 20% din activitatea în medicină va utiliza celulele stem”.

simcr1Prof. asoc. dr. Dana Jianu, copreședinte SIMCR şi inițiator al evenimentului, a coordonat tratamentul realizat, în premieră în România, pe un pacient canin ce suferea de coxartroxă avansată – afecţiune degenerativă a articulaţiilor coxo-femurale, căruia i s-au injectat celule stem în articulații, cu rezultate clinice şi radiologice spectaculoase la 53 de zile. „Chirurgia regenerativă este strâns legată de ţesutul adipos deoarece acesta conţine celule stem (CSDA). Ele au aceleaşi proprietăţi ca şi celulele stem din măduva osoasă, făcând din ţesutul adipos cea mai importantă sursă de celule stem mezenchimale adulte. Se fac cercetări ample în toată lumea pentru a le utiliza în bolile inflamatorii ale intestinului subţire, colon şi chiar în îmbunătăţirea funcţiei miocardului după infarct, în urologie, ortopedie, în vindecarea mai rapidă a traumatismelor după accidente etc. Aceste celule s-au dovedit deja eficiente în chirurgia plastică-estetică regenerativă”, a spus prof. asoc. dr. Dana Jianu.

Prof. dr. Irinel Popescu, vicepreședintele Consiliului științific al SIMCR, a afirmat că “medicina regenerativă acoperă multe arii, s-au găsit aplicații și se fac zi de zi tratamente cu astfel de celule stem. În unele tipuri de afecțiuni, se încearcă utilizarea celulelor stem pentru regenerarea unor organe bolnave, cum ar fi ficatul cirotic sau pancreasul la pacienții cu diabet. De asemenea, tratamentul antiîmbătrânire este inclus în această zonă de terapii regenerative și aici rezultatele sunt încă la început. În România, suntem mai curând în stadiul de a aplica unele dintre cuceririle deja efectuate ale științei”.

Acad. Maya Simionescu, copreşedintele Consiliului ştiinţific SIMCR , a afirmat că aceste terapii se utilizează la noi în țară prin injectare, cu precădere în unele afecțiuni cardiace, și că “celulele stem au capacitate extraordinară de diferențiere. Este o celulă multipotentă, are potențial extraordinar. În lume se încearcă să i se creeze condițiile ca să diferențieze în celula de care ai nevoie».

Prof. dr. Dan T. Simionescu, membru în Consiliul ştiinţific SIMCR, redactor-șef al revistei “Challenges in Regenerative Medicine”, director executiv al Laboratoarelor  “Biocompatibility and Tissue Regeneration”, Clemson University, USA, a prezentat tema: „Testarea preclinică a scaffold-urilor cardiovasculare”, în care a relevat studiile preclinice efectuate, studii precursoare tratamentor cu celulele stem.

Prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, s-a referit, în prelegerea de deschidere a Conferinţei, la importanța integrării tratamentelor prin inoculare sau prin injectare intravenoasă a celulelor stem, în medicina şi chirurgia regenerativă.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific SIMCR, a prezentat „Polimorfismul genetic în managementul hepatopatiilor cronice virale”.

 

Cristina Raluca Iliescu

www.isrms.eu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: