Actualizarea prețului la medicamente, creșterea salariilor personalului medical cu 25%, implementarea a două noi programe pentru pacienții critici, demararea construcției Institutului Oncologic din Timișoara, dar și realizarea unui registru național al asociațiilor de pacienți și organizarea primei ceremonii de decernare a premiilor de „Excelență în Sănătate” – acestea sunt cele mai importante inițiative lansate și implementate de Ministerul Sănătății în 2015.
Anul acesta, după o perioadă de cinci ani, a reînceput procesul de reactualizare a prețului la medicamente. S-au stabilit două cataloage pentru calcularea prețurilor la medicamente, care au intrat în vigoare la începutul lunii iulie: Catalogul Național Public, în care sunt incluse prețurile medicamentelor comercializate în unitățile farmaceutice sau spitalicești care nu au relație contractuală cu CNAS și CANAMED – pentru medicamentele comercializate în sistemul de rambursare, pentru unitățile farmaceutice și spitalicești aflate în relație contractuală cu CNAS. Măsura a fost primită cu reticență de toți actorii din industrie, inclusiv de pacienți, care au descoperit treptat că medicamentele nu s-au ieftinit, așa cum fuseseră anunțați inițial. Pe scurt, rezultatul reactualizării prețului la medicamente a fost următorul: o parte din produse s-au ieftinit, într-adevăr, prețul altora a stagnat, iar în cazul unora – prețul a crescut, ca urmare a reactualizării cursului euro.
O altă mare realizare este că, de la 1 octombrie 2015, salariile personalului medical au crescut cu 25%. Este adevărat, măsura a fost luată de reprezentanții Ministerului, împreună cu cei ai Guvernului, ca urmare a revoltei din ce în ce mai intense a personalului medical. Deși vorbim despre cea mai mare creștere salarială obținută în ultimii 25 de ani, mărirea salarială a fost și este în continuare considerată de mulți ca fiind insuficientă.
După ani de așteptare, în care specialiștii în oncologie din Timișoara au tot sperat demararea lucrărilor de construcție a unui Institut Oncologic Regional, dorința le-a fost îndeplinită anul acesta. Documentația tehnico-economică a fost avizată în luna august de Consiliul Interministerial de avizare lucrări publice de interes național și locuințe, la propunerea Ministerului Sănătății. Potrivit deciziei, finanțarea construcției va fi asigurată din mai multe surse, inclusiv fonduri europene destinate construirii de clădiri verzi, iar unitatea va fi amplasată la marginea orașului Timișoara, pe o suprafață de 5,5 hectare, aflată în proprietatea Ministerului Sănătății, prin DSP Timiș.
Ministerul Sănătății a alocat anul acesta 244 milioane de lei pentru implementarea a două noi programe destinate îngrijirii pacienților gravi internați în spitalele de urgență, precum și pentru continuarea celor cinci programe asemănătoare, lansate în 2014. Noile inițiative sunt programe de chirurgie endovasculară și intervenții endoscopice digestive, care dispun de un buget total de aproximativ două milioane de lei. În cadrul programului de Chirurgie Endovasculară Periferică (AP-EVA), Ministerul Sănătății asigură materiale consumabile necesare tehnicilor moderne de intervenții endovasculare care asigură rezolvarea unor cazuri severe fără intervenție chirurgicală deschisă, cu rezultate superioare, în timp ce în Programul de intervenție endoscopică digestivă (AP-ENDO) sunt asigurate materialele consumabile specifice intervențiilor endoscopice digestive necesare pacienților cu hemoragii digestive superioare, ictere mecanice obstructive, neoplasme esofagiene sau alte tipuri de neoplasme ale tubului digestiv. De asemenea, începând din acest an, în aceste programe speciale numite acțiuni prioritare au fost incluse și 23 secții de neonatologie și de Terapie Intensivă Nou-Născuți din maternitățile de grad III. Cele cinci programe implementate anul trecut de către Ministerul Sănătății au dus la asigurarea asistenței medicale de urgență pentru peste 100.000 de pacienți critici și scăderea de la 13% la numai 5% a mortalității prin infarct miocardic acut.
La începutul lunii aprilie, ministrul Sănătăţii a inaugurat Unitatea de Arşi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, destinată tratării cazurilor de o gravitate deosebită. Clădirea exista încă din anul 2012, însă până acum nu s-au găsit și dotările necesare. Din păcate, nici după lansare unitatea nu a putut fi folosită pentru tratarea răniților din incendiul produs în clubul Colectiv, una dintre cele mai mari tragedii din ultimii ani. Motivul pentru care răniții nu au fost tratați în această unitate l-a reprezentat lipsa de personal de specialitate, a explicat în cadrul unei conferințe de presă noul ministru al Sănătății, conf. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.
Tot în luna aprilie, Ministerul Sănătății a organizat prima ediție a ceremoniei de decernare a premiilor de „Excelență în Sănătate”, eveniment menit să sprijine eforturile de recunoaștere a valorii profesioniștilor din sistemul medical românesc.
O altă măsură importantă implementată anul acesta este constituirea unui registru național al asociațiilor de pacienți, în vederea participării în cadrul consiliilor de etică din spitalele publice a reprezentanților asociațiilor de pacienți/organizațiilor societății civile active în sectorul de sănătate. Realizat prin intermediul Compartimentului de Integritate, proiectul urmărește stimularea implicării reprezentanților pacienților în procesele consultative și decizionale ce privesc serviciile de sănătate.
Ministerul Sănătății a alocat anul acesta 244 milioane de lei pentru implementarea a două noi programe destinate îngrijirii pacienților gravi internați în spitalele de urgență, precum și pentru continuarea celor cinci programe asemănătoare, lansate în 2014.
Cele cinci programe implementate anul trecut de către Ministerul Sănătății au dus la asigurarea asistenței medicale de urgență pentru peste 100.000 de pacienți critici și scăderea de la 13% la numai 5% a mortalității prin infarct miocardic acut.
La începutul lunii aprilie, ministrul Sănătăţii a inaugurat Unitatea de Arşi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, destinată tratării cazurilor de o gravitate deosebită.