Politici de Sanatate

Cel mai mare centru de medicină materno-fetală din Europa de Est, inaugurat la IOMC

11 decembrie
17:08 2015
Cel mai mare centru de medicină materno-fetală din Europa de Est, inaugurat la IOMC

Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului (IOMC) “Prof. dr. Alfred Rusescu” se poate mândri cu cel  mai mare centru de medicină materno-fetală din Europa de Est. Unitatea a fost inaugurată cu ocazia manifestării anuale Zilele IOMC, desfășurate în perioada 10-12 decembrie, la Palatul Parlamentului.

“Centrul de Excelență în Medicina Materno-Fetală a fost realizat printr-un proiect european la care eu, împreună cu un coleg, medic rezident, am aplicat în urmă cu șase ani. Doi ani de zile am așteptat evaluarea și am câștigat. Este al doilea proiect ca valoare financiară din toate timpurile din sistemul de sănătate din România – 13,5 milioane de euro (valoare totală a proiectului – 68.427.974,00 lei)”, ne-a declarat prof. univ. dr. Nicolae Suciu, managerul IOMC și președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.

Pe lângă serviciile de asistență medicală, screening prenatal și intranatal, în noul centru se vor oferi și servicii de consiliere. „Lumea nu realizează, dar femeia gravidă, prin simplitatea ei sau în complexitatea ei, are nişte aşteptări de la produsul de concepţie. Când aceste aşteptări nu se împlinesc, femeia riscă să cadă în depresie, dacă nu are suportul social pentru a depăși aceste deziluzii. Are nevoie de o pregătire mentală, psihologică, pentru a înțelege că fiecare copil este diferit și se dezvoltă diferit. Iar medicul are un rol important în a informa și pregăti viitoarea mamă”, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Suciu, adăugând că printr-o consiliere și verificare antenatală pot fi depistate diferitele afecțiuni, oferind oportunitatea medicilor specialiști de a adopta o atitudine terapeutică adecvată pentru a duce sarcina la bun sfârșit.

Noul centru dispune de specialiști pregătiți la Londra, dar și de cea mai performantă aparatură care există la ora actuală în lume. Terapiile in utero de tip fetoscopic, un fel de endoscopie adaptată uterului gravid, vor fi promovate în primul rând de prof. Suciu, care are o experiență de aproape 30 de ani în endoscopie și care s-a specializat pe lângă alţi maeştri în domeniu.

“Prin noul centru de excelență se va extinde diagnosticul din perioada intranatală, adică se vor face investigații în perioada în care fătul este încă în burta mamei. […] Împreună cu laboratorul de boli rare se va întări colaborarea dintre obstetricieni și pediatri, efectuându-se investigații multidisciplinare”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă conf. univ. dr. Mihaela Nanu, coordonatorul departamentului de programe de sănătate al IOMC.

Medicina materno-fetală – tema principală a Zilelor IOMC 2015

Eveniment cu tradiție, Zilele IOMC  urmăresc să faciliteze comunicarea între cele patru specialități medicale implicate în îngrijirea mamei și copilului – Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie și Medicină de Familie.

“Acest eveniment se concentrează pe preocupările în medicina materno-fetală, atât ale specialiștilor din toate centrele universitare din România, cât și ale unor specialiști de marcă din Uniunea Europeană, care ne-au onorat cu prezența și au acceptat să ne împărtășească din experiența lor”, a declarat prof. univ. dr. Dumitru Matei, directorul medical al IOMC.

Zilele IOMC 2015 sunt realizate în parteneriat cu Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România, Societatea de Neonatologie din România, Societatea Română de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Ministerul Sănătăţii, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: