Politici de Sanatate

CE va investi 16 milioane euro în cercetare și inovare

20 octombrie
11:50 2015
CE va investi 16 milioane euro în cercetare și inovare

Comisia Europeană va investi aproape 16 miliarde de euro în cercetare și inovare în următorii doi ani în cadrul Programului de cercetare și inovare al Uniunii Europene – Orizont 2020. În acest fel, vor fi create noi oportunități de finanțare, fapt care va stimula competitivitatea.

Noile oportunități de finanțare oferite de programul de lucru sunt aliniate direct cu prioritățile politice ale Președintelui Comisiei Jean-Claude Juncker și vor contribui în mod substanțial la creșterea locurilor de muncă, piața unică digitală, la politica privind energia și schimbările climatice și piața internă.

„Cercetarea și inovarea sunt motoare ale progresului în Europa și sunt esențiale pentru abordarea noilor provocări presante, cum ar fi imigrația, schimbările climatice, energia curată și societățile sănătoase. În următorii doi ani, cele 16 miliarde de euro investite în Orizont 2020 vor sprijini eforturile științifice de top din Europa, făcând diferența în viața cetățenilor”, a declarat Carlos Moedas (foto), comisarul european pentru cercetare, știință și inovare.

În conformitate cu prioritățile strategice ale comisarului Moedas, Programul Orizont 2020 va fi deschis inovării, științei și întregii lumi. Noul program de lucru pentru 2016 – 2017 oferă oportunități de finanțare printr-o serie de apeluri, achiziții publice și alte acțiuni, cum ar fi Premiile Horizon, care acoperă împreună aproape 600 de subiecte. Structura programului este flexibilă și se axează pe prioritățile pe termen lung ale UE și pe provocările societale cele mai presante, abordând în același timp problemele emergente, cum ar fi focarelor de boli.

Programul va sprijini o serie de inițiative transversale:

  • Modernizarea industriei prelucrătoare din Europa (1 miliard euro);
  • Tehnologii și standarde pentru conducere automată (peste 100 de milioane euro);
  • Internet of Things (139 milioane euro) pentru a aborda digitalizarea industriilor UE;
  • Industria 2020 în economia circulară (670 milioane euro) pentru a dezvolta economii puternice și durabile;
  • Orașe inteligente și durabile (232 milioane euro) pentru o mai bună integrare a mediului, transportului, energiei și rețelelor digitale în mediul urban european.
  • Cercetarea în domeniul securității frontierelor externe ale UE (cel puțin 8 milioane euro), pentru a ajuta la identificarea și prevenirea traficului de ființe umane și a contrabandei;
  • Noile tehnologii (27 milioane euro) pentru a ajuta la prevenirea criminalității și a terorismului
  • Cercetarea impactului fluxurilor de migrație în Europa (15 milioane euro).

Noul program de lucru se va concentra, de asemenea, și pe cercetarea în domeniul sănătății, cum ar fi descoperirile revoluționare legate de Ebola, deja sprijinite de Programul Orizont 2020. Vor fi investite cinci milioane euro pentru a răspunde la răspândirea bateriei Xylella fastidiosa în plantațiile de măslini.

Sursa: www.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: