Politici de Sanatate

CDC: amenințarea infecțiilor rezistente la antimicrobiene s-a agravat

01 august
14:42 2022
CDC: amenințarea infecțiilor rezistente la antimicrobiene s-a agravat

Statele Unite au pierdut progresele înregistrate în combaterea rezistenței antimicrobiene în 2020, în mare parte din cauza efectelor pandemiei COVID-19. Raportul special al CDC, COVID-19: Impactul asupra rezistenței antimicrobiene în SUA – 2022,  a concluzionat că amenințarea infecțiilor rezistente la antimicrobiene nu numai că este încă prezentă, dar s-a agravat.

În primul an al pandemiei, peste 29.400 de persoane au murit, în SUA, din cauza unor infecții rezistente la antimicrobiene asociate în mod obișnuit cu asistența medicală. Dintre acestea, aproape 40% au contractat infecția în timp ce se aflau în spital. Povara națională totală a deceselor cauzate de rezistența antimicrobiană poate fi mult mai mare, dar lacunele de date cauzate de pandemie împiedică această analiză. CDC nu dispune de date pentru nouă dintre cei 18 agenți patogeni enumerați în raportul său privind amenințările referitoare la rezistența antimicrobiană (AR) din 2019. Evaluările CDC pentru 2019 sunt încă cele mai puternice date care arată povara americană a rezistenței antimicrobiene – cel puțin 2,8 milioane de infecții rezistente la antimicrobiene continuă să apară în SUA în fiecare an și peste 35.000 de persoane mor din această cauză.

În Raportul privind amenințările AR 2019, CDC a raportat că investițiile la nivel național în prevenire au dus la scăderea cu 18% a deceselor cauzate de infecțiile rezistente la antimicrobiene din 2012 până în 2017. Datele CDC arată că aceste reduceri au continuat până în 2020. Dar pandemia a dus la mai multe infecții rezistente, la o utilizare sporită a antibioticelor și la mai puține date și acțiuni de prevenire. Acest regres poate și trebuie să fie temporar. Dacă dispune de resurse adecvate, SUA pot continua să construiască sisteme rezistente de sănătate publică și de asistență medicală pentru a ne menține națiunea în siguranță în fața rezistenței antimicrobiene.

Impactul COVID-19  asupra unităților sanitare și a mediului comunitar

Unitățile sanitare din SUA au înregistrat mai multe infecții asociate asistenței medicale, rezistente la antimicrobiene, în special în spitale. Acestea au tratat pacienți bolnavi care au necesitat o utilizare mai frecventă și mai îndelungată a dispozitivelor medicale, cum ar fi cateterele și ventilatoarele. De asemenea, spitalele s-au confruntat cu probleme de aprovizionare cu echipamente de protecție personală, cu deficit de personal și cu vizite mai lungi ale pacienților.

Atât infecțiile rezistente apărute în spitale, cât și decesele au crescut cu cel puțin 15% din 2019 până în 2020 în rândul a șapte agenți patogeni. O analiză a CDC din 2021 a raportat că, după ani de reduceri constante ale infecțiilor asociate asistenței medicale (IAM), spitalele din SUA au înregistrat rate semnificativ mai mari pentru patru din cele șase tipuri de IAM în 2020. Multe dintre aceste IAM sunt rezistente la antibiotice.  Amenințările rezistente la antifungice au crescut și ele în 2020, inclusiv Candida auris – care a crescut cu 60% în general – și speciile de Candida (cu excepția Candida auris), cu o creștere de 26% a infecțiilor în spitale. În comunități, CDC are date limitate pentru răspândirea agenților patogeni rezistenți la antimicrobiene, cum ar fi gonoreea rezistentă la medicamente și germenii de origine alimentară. Personalul din domeniul sănătății publice la nivel național a fost deturnat către răspunsul la pandemie, iar oamenii (potențiali pacienți) au avut un acces redus la serviciile de îngrijire și testare. Multe clinici și unități de asistență medicală au limitat serviciile, au deservit mai puțini pacienți sau și-au închis complet ușile în fața provocărilor provocate de COVID-19.

Înainte de pandemie, datele CDC arătau că multe dintre infecțiile rezistente întâlnite adesea în comunitate erau în creștere (2012-2017). CDC este îngrijorat de faptul că infecțiile rezistente au continuat să se răspândească în comunități nedetectate și netratate în 2020.

 

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: