Cercetătorii cer multiplicarea eforturilor pentru a controla cancerul hepatic, deoarece cazurile vor crește cu 55% până în 2040. Conform celor mai recente lucrări științifice, cancerul hepatic primar se numără printre primele trei cauze de deces prin cancer în 46 de țări. Potrivit cercetătorilor, țările trebuie să obțină o scădere anuală de 3% a cazurilor și a ratelor de mortalitate. Un nou studiu, publicat în Journal of Hepatology, a conturat noi strategii pentru a controla boala.
Cancerul hepatic poate fi prevenit
”Cancerul de ficat cauzează o povară uriașă la nivel global în fiecare an”, a declarat cercetătorul principal Isabelle Soerjomataram, de la Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, Lyon. „De asemenea, poate fi prevenit în mare măsură dacă eforturile de control sunt prioritizate – principalii factori de risc includ virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, consumul de alcool, excesul de greutate corporală și afecțiunile metabolice, inclusiv diabetul de tip 2.” ”Având în vedere disponibilitatea unor estimări noi și îmbunătățite ale incidenței și mortalității cancerului la nivel mondial, am dorit să oferim cea mai actuală evaluare a poverii cancerului hepatic și să dezvoltăm un instrument esențial pentru planificarea națională a controlului acestuia”, a explicat autorul principal al studiului, Harriet Rumgay, Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului. Cercetătorii au examinat datele din baza de date GLOBOCAN 2020 a Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului. Cu ajutorul acestora, au reușit să realizeze estimările privind incidența și mortalitatea pentru 36 de tipuri de cancer în 185 de țări. Rezultatele au arătat că, în 2020, aproximativ 905.700 de persoane au fost diagnosticate cu cancer de ficat și 830.200 au murit din cauza acestei boli la nivel mondial. „Ne aflăm într-un moment de cotitură în prevenirea cancerului hepatic, deoarece succesele înregistrate în eforturile de control al virusului hepatitei B și al virusului hepatitei C se vor reflecta în ratele de cancer hepatic în următoarele decenii”, a declarat dr. Soerjomataram. „Aceste eforturi trebuie să fie susținute și consolidate, mai ales având în vedere perturbarea cauzată de pandemia COVID-19 asupra anumitor eforturi de control al virusurilor hepatitei B și C.” Cazurile și decesele au fost cele mai mari în Asia de Est, Asia de Sud-Est și Africa de Nord. Creșterea preconizată la nivel mondial a bolii cu 55% în următorii 20 de ani ar duce la mărirea necesarului de resurse pentru cancerul hepatic.
Sunt necesare îmbunătățiri în ceea ce privește îngrijirea
Cercetătorii au solicitat oficialilor din domeniul sănătății publice să îmbunătățească gestionarea pacienților cu cancer de ficat de-a lungul întregului traseu al cancerului. Aceștia au sugerat îmbunătățirea accesului la îngrijiri paliative și consolidarea măsurilor actuale de prevenire a cancerului, cum ar fi imunizarea, testarea și tratamentul pentru hepatita B și C. Cercetătorii au citat, de asemenea, ratele ridicate ale consumului de alcool și obezitatea ca fiind motive pentru creșterea numărului de cazuri. „Numărul de persoane diagnosticate sau care mor anual din cauza cancerului hepatic ar putea crește cu aproape 500.000 de cazuri sau decese până în 2040, dacă nu vom reuși o scădere substanțială a ratelor de cancer hepatic prin prevenție primară”, a concluzionat dr. Soerjomataram.
Bogdan G.
Sursa: https://www.healtheuropa.com/liver-cancer-cases-set-to-rise-by-55-in-the-coming-decades/118493/