Politici de Sanatate

Cataloagele de prețuri ale medicamentelor, finalizate la jumătatea lunii

03 iunie
13:58 2015
Cataloagele de prețuri ale medicamentelor, finalizate la jumătatea lunii

Până la jumătatea lunii iunie, reprezentanții Ministerului Sănătății speră să finalizeze procesul în cazul celor două cataloage de prețuri la medicamente – Catalogul Național al Medicamentelor – CANAMED și Catalogul Național Public al Medicamentelor. În acest fel, pacienții vor putea cumpăra medicamentele necesare la cel mai mic preț, inclusiv din unitățile care nu se află în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care vor trebui să găsească modalitatea și posibilitatea să deconteze tot la prețul cel mai mic pentru pacient, după cum a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alin Țucmeanu, în cadrul unei dezbateri privind definitivarea metodologiei de stabilire a prețului la medicamente.

„Nu vor fi diferențe de prețuri. Pacientul va cumpăra la prețul cel mai mic. Pacientul va resimți ieftinirea respectivă. Unele firme nu au depus documentația pentru prețuri. Sperăm ca, pe 15 iunie, în funcție de contestațiile depuse de firme, să putem să avem ambele cataloage. Sunt în jur de 80 de contestații. Nu vor exista prețuri la medicamente mai mari decât cele din CANAMED actual, vor exista prețuri mai mici”, a explicat Alin Țucmeanu.

Catalogul Național Public al Medicamentelor va cuprinde medicamente comercializate în farmaciile care nu au încheiat contract cu casele de asigurări de sănătate, în timp ce CANAMED cuprinde prețul reactualizat al medicamentelor, prețul mai mic care va intra în vigoare în cel mai scurt timp și pentru care casele de asigurări de sănătate vor stabili prețurile de rambursare.

„Catalogul denumit în continuare CANAMED va fi aprobat ulterior acestei dezbateri publice, vom vedea când, pentru că există niște contestații. Acesta cuprinde prețul reactualizat al medicamentelor, va fi prețul mai mic, care va intra în vigoare în cel mai scurt timp și la care casele de asigurări de sănătate vor stabili prețurile de rambursare, respectiv prețul de referință pe listele A, B, C1, C3 și preț de decontare pe lista C2. Pe teritoriul României se pot comercializa medicamente la prețul din Catalogul Național Public pentru farmaciile care nu sunt în relație contractuală cu casa de asigurări. Toate celelalte unități, că sunt medicale sau farmaceutice, vor comercializa la prețul din CANAMED care va fi aprobat prin ordin de ministru”, a declarat Mihaela Udrea, director în cadrul Ministerului Sănătății.

Potrivit Mihaelei Udrea, anumite medicamente vor avea prețul scăzut în unele cazuri cu 20%-30%, fapt care va conduce și la scăderea taxei clawback, aducând astfel economii în sistemul sanitar.

Prezenți la dezbatere, reprezentanții companiilor farmaceutice și-au arătat îngrijorarea privind “modificarea radicală” a metodologiei de calcul a prețurilor medicamentelor, susținând că noua metodologie pune în pericol atât pacienții, cât și piața farmaceutică.

,,Modificarea care se aduce Ordinului 75 introduce de fapt o nouă metodologie de calcul a prețurilor, una incorectă care pune în pericol întreaga piață farmaceutică. De altfel, unele dintre companiile membre ARPIM au anunțat deja autoritățile că au în vedere scoaterea anumitor medicamente de pe piață. Noua metodologie de calcul presupune ca prețul de referință să fie cel al medicamentului generic, care este la 65% din prețul medicamentului original. Astfel, prețurile medicamentelor, anunțate la un nivel minim european, vor coborî sub prețul european cu 35%, întru totul nesustenabil pentru producătorii de medicamente originale”, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), adăugând că existența a două cataloage de prețuri de referință este o soluție temporară ce poate fi de folos sistemului de sănătate.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: