Politici de Sanatate

Casa Soarelui – centru gratuit de diagnostic precoce, evaluare psihologică și consiliere pentru copiii cu autism din sectorul 3 al capitalei

03 aprilie
11:47 2014
Casa Soarelui – centru gratuit de diagnostic precoce, evaluare psihologică și consiliere pentru copiii cu autism din sectorul 3 al capitalei

În România, sunt aproximativ 50 de centre dedicate copiilor cu autism, majoritatea dintre acestea funcționând ca centre de zi. Până de curând, exista un singur centru unde, pe baza unor teste internaționale, se poate pune gratuit diagnostic precoce și realiza un plan terapeutic pentru copii cu tulburări de spectru autist (TSA).

Primăria Sectorului 3 şi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3, împreună cu Asociația HelpAutism, în urma unui parteneriat public-privat, au inaugurat Centrul Casa Soarelui, destinat intervenției timpurii în autism.

Astfel, în Centrul Casa Soarelui, situat pe strada Marin Pazon, nr. 2B, sector 3, 22 de copii diagnosticați cu autism vor primi zilnic servicii gratuite de terapie, iar părinții copiilor suspecți de tulburare de spectru autist beneficiază gratuit de diagnostic precoce și consiliere.

 „Inaugurarea acestui centru pe 2 aprilie, când se marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, este un exemplu de acțiune pentru creșterea serviciilor la nivelul comunităţii. Familiile tinere din sectorul 3 vor beneficia de servicii gratuite pentru copiii lor, de diagnostic precoce şi evaluare psihologică complexă, de terapie unu-la-unu în completarea serviciilor oferite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului”, a declarat Sorin Robert Negoiţă, primarul sectorului 3 al capitalei.

Din studii reiese că 50% din copiii diagnosticați cu tulburare de spectru autist ce au urmat intervenția terapeutică ABA unu-la-unu, au fost integraţi social, iar la ceilalți s-a constatat o ameliorarea evidentă a simptomelor. Intervenția terapeutică timpurie, intensivă unu-la-unu, nu este practicată în alte centre de stat, fiind șansa reală a copiilor cu autism la dobândirea abilităților necesare de autonomie și recuperarea întârzierilor, elemente ce vor duce la incluziune în societate.

 „Înainte să deschidem noi centre sau școli speciale, ar fi bine să facem eforturi pentru a oferi terapie de calitate și servicii gratuite în centrele existente și aflate acum în grija statului. La Centrul Casa Soarelui, ne-am dorit constituirea unui exemplu de bune practici în abordarea problematicii autismului în România prin dezvoltarea parteneriatului public-privat și crearea unei echipe multidisciplinare în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Astfel, putem oferi servicii integrate și gratuite copiilor cu autism și părinților acestora, dar vom putea pregăti și comunitatea pentru acceptarea și integrarea lor”, a afirmat Daniela Bololoi, președinte Asociația Help Autism şi inițiatorul acestui parteneriat public-privat.

 Echipa multidisciplinară este formată din psihiatri, neurologi și psihologi acreditați în terapii cognitiv-comportamentale.

Pentru mai multe detalii: Asociaţia Help Autism

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: