Politici de Sanatate

Cardul de sănătate va conține opțiunea posesorului pentru donarea de organe

05 septembrie
13:59 2013
Cardul de sănătate va conține opțiunea posesorului pentru donarea de organe

Campania „Spune DA! Susţine donarea de organe.” – ediţia 2013 – se află în continuă desfăşurare. Cei 14 voluntari au fost la Braşov, unde au intrat în contact cu personalităţi, presă, locuitori şi turişti ai oraşului de sub Tâmpa.

Conferinţa de presă a  dat startul activităţilor. Voluntarilor ATR li s-au alăturat, pentru a dezbate aspecte ale actului donării, oficialităţi ale oraşului şi judeţului, medici, reprezentanți ai altor organizaţii de pacienţi, membrii ATR din Braşov şi nu în ultimul rând, prietenii şi partenerii ATR de la Filiala Braşov a Societăţii Naţionale de Crucea Roşie.

„Momentul ales pentru desfăşurarea Campaniei este foarte important pentru cetăţeni (asiguraţii CNAS) întrucât până la sfârşitul anului urmează să fie distribuit cardul de sănătate. Pe acest document, posesorul lui va trebui să-şi exprime opţiunea cu DA sau NU pentru donarea de organe. Noi, membrii ATR, considerăm că este foarte important ca această opţiune să fie una informată şi de aceea ne străduim să transmitem informaţii corecte la cât mai mulţi cetăţeni”, a declarat dl. Gh. Tache, preşedintele ATR, conform unui comunicat de presă emis de ATR.

„Acţiunea dvs., a asociaţiei, eu o consider un lucru lăudabil, un eveniment, pentru că a vorbi despre donarea de organe şi despre transplant sunt lucruri extrem de sensibile. Acestea nu reprezintă lucruri cotidiene legate de viaţa cetăţeanului. Prin iniţiativa dvs. faceţi un lucru extraordinar: vă luptaţi pentru viaţă, pentru viaţa altora. Ştiu că mentalitatea românilor este greu de schimbat, dar prin puterea exemplului, prin efortul medicilor, veţi putea să schimbaţi mentalităţi, să convingeţi că este un gest altruist să-i oferi cuiva, atunci când vine timpul, şansa la viaţă. Atunci când avem medici competenţi, legislaţie bine întocmită şi respectată, precum şi oameni care să fie dispuşi să înţeleagă un astfel de act, acest domeniu este o şansă pentru foarte mulţi. Este de fapt o viaţă oferită în dar.”, a spus dl. prefect Mihai Mohaci, citat în comunicatul de presă.

Atât dl. Prefect, cât şi Directorul Executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, dl. conf. dr. Alexandru Bălescu, au accentuat pe faptul că donarea şi transplantul au implicaţii nu numai de natură medicală, ci şi de ordin legislativ, etic şi religios. „Sunt alături de această acţiune şi e foarte important ce faceţi astăzi. Cele mai complicate probleme sunt cele de legislaţie, etică şi religie. În ultima perioadă se constată că problemele pot fi depăşite, mai ales dacă se va simplifica actul de donare prin noul card de sănătate”, a declarat conf. univ. dr. Alexandru Bălescu .

”Consider că este un efort deosebit ce faceţi dvs,. ca şi cei care decid să ofere viaţă în dar, semnând pentru a fi donatori!”. Directorul DSP şi-a manifestat întreaga susţinere pentru această campanie. „Ştiu că este încă o problemă complexă, că mai sunt tot felul de impedimente, inclusiv legislative, ştiu că unii ridică argumente de ordin etic şi religios, pentru a refuza. Dar Registrul unic de transplant şi cardul naţional de sănătate vor simplifica acordul pentru prelevare”, a adăugat dr. Bălescu.

Din partea Casei de Asigurări de Sănătate Braşov a fost prezentă d-na dr. Camelia Popa – medic şef CAS – care a precizat că în evidenţele Casei Braşov sunt 85 de pacienţi în stare post transplant care beneficiază de medicaţie imunosupresoare. „Tratamentul pentru persoanele cu transplant, deşi costisitor, este compensat 100%, pacienţii nu plătesc nimic. Pacienţii au nevoie de medicaţie de imunosupresie toată viaţa după operaţia de transplant”, a accentuat d-na dr. Camelia Popa.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: