Politici de Sanatate

Cancerul, ținta eforturilor de inovație farmaceutică

31 martie
11:21 2022
Cancerul, ținta eforturilor de inovație farmaceutică

Interviu cu Mirela Iordan, Country Manager Pfizer România

Urmare a factorilor demografici și creșterii speranței de viață, cancerul este pe cale să devină principala cauză de mortalitate și morbiditate în tot mai multe țări din lume. Povara medicală pentru sistemul de sănătate, economie și societate este în continuă creștere. Se estimează că una din 5 persoane va ajunge să trăiască cu cancer de-a lungul vieții. Toate aceste motive fac ca afecțiunile oncologice să devină o țintă prioritară pentru eforturile de inovație farmaceutică ale companiei Pfizer, afirmă Mirela Iordan.

Ce înseamnă cancerul pentru Pfizer?

Avem o prezență însemnată în oncologie, arie terapeutică în care, în ultimele două decenii, am reușit să translatăm progresul științific și tehnologic în medicamente eficace și sigure ce au reprezentat progrese semnificative, transformaționale în tratamentul unora dintre cele mai prevalente forme de cancer, precum cancerul pulmonar, cancerul renal sau cancerul metastatic al sânului. Marea provocare pentru inovația farmaceutică este aspectul evolutiv al cancerului, ceea ce face imperioasă anticiparea formei viitoare în care cancerul va evolua, astfel încât să putem bloca, prin inovații terapeutice viitoare, progresia bolii. În cazul fiecărui pacient, există o fereastră de timp în care cancerul este încă tratabil, astfel că viteza cu care inovăm și aducem medicamentele demonstrate a fi sigure și eficiente în urma unui proces laborios de cercetare și dezvoltare este de o importanță vitală. Încurajată de succesul medical, științific și tehnologic al platformei mRNA împotriva virusului SARS-CoV-2, compania investește acum cu și mai mult aplomb în platforme tehnologice potențial transformative (ex: imunooncoterapie, mRNA, terapii genice și celulare) ce ar putea aduce în viitor noi modalități terapeutice pentru a controla sau chiar trata cancerul.

Care sunt factorii determinanți ai progresului în lupta împotriva cancerului, în viziunea Pfizer?

Din lupta cu pandemia actuală, în care comunitatea Pfizer s-a angajat total încă din martie 2020, am extras câteva învățăminte importante ce credem cu tărie că vor avea un rol important în lupta împotriva bolilor oncologice. La fel ca în cazul pandemiei, timpul este un element esențial ce poate fi valorificat la o cu totul altă dimensiune prin stimularea inovației și dezvoltarea de parteneriate robuste, capabile să aducă soluții noi și eficace la provocări noi. În eforturile fără precedent ca dimensiune, scop și viteză de a cerceta și dezvolta vaccinuri și medicamente eficace și sigure împotriva virusului SARS-CoV-2, am capitalizat pe progresul medical și științific al ultimelor decenii alături de nenumărați parteneri din sectorul public și privat, agenții de reglementare, lumea academică și medicală, asociații de pacienți, organisme internaționale, reușind într-un timp record să punem la dispoziția lumii un vaccin și un medicament eficace și sigure care, alături de celelalte intervenții specifice, ar trebui să permită preluarea controlului asupra pandemiei. Un alt aspect la fel de important precum inovația și disponibilitatea pentru parteneriate îl reprezintă echitatea în acces la servicii și bunuri medicale. Apreciem faptul că, în contextul actual al Planului Național de Combatere a Cancerului prezentat de autoritățile din România, principiul accesului echitabil la servicii medicale oncologice comprehensive este unul fundamental.

Cum s-a implicat Pfizer în susținerea comunității pacienților oncologici și a comunității medicale în cei doi ani de pandemie și ce veți face în continuare?

În acest moment și în baza datelor de utilizare a serviciilor medicale generate de autorități și asociațiile de pacienți active în domeniul oncologic, astăzi avem o vedere clară în ceea ce privește impactul pandemiei asupra pacienților afectați de boli oncologice. Fie că vorbim despre derularea programelor de screening, accesul în siguranță, în condiții pandemice, în faza inițială la diagnostic, servicii de tratament, acces la medicație, monitorizare, paliație sau consiliere, impactul  a fost major. Înainte de pandemie și cu atât mai mult în timpul pandemiei, conștienți fiind de complexitatea bolilor oncologice și de importanța unei abordări holistice și comprehensive în abordarea cancerului, am susținut continuu parteneriatele existente cu asociațiile de pacienți, precum și un număr mare de solicitări din partea unităților medicale publice cu specific oncologic. Am susținut și susținem financiar programe derulate de asociații ale pacienților oncologici de depistare precoce a cancerelor, de acces la testări genomice, de biomarkeri sau teste moleculare, servicii de consiliere. În privința accesului la tratament, în ultimii doi ani s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește accesul în regim compensat la medicație oncologică. Totuși, decalajul față de Uniunea Europeană rămâne semnificativ. Având în vedere că disponibilitatea unui tratament optim este un element esențial pentru pacientul oncologic, susținem programe de acces gratuit în România la medicația cea mai nouă disponibilă în Uniunea Europeană. Avem convingerea că astfel de parteneriate sunt în măsură să sporească reziliența asistenței medicale oncologice, de care s-a dovedit că este atât de mare nevoie.

Care anticipați că va fi rolul companiilor farmaceutice inovative din perspectiva susținerii Planului Național de Combatere a Cancerului?

Apreciem elaborarea proiectului PNCC și consultarea tuturor actorilor implicați în oncologie, în mod transparent și într-o măsură fără precedent în ceea ce privește elaborarea de politici de sănătate. Vedem în acest proces o recunoaștere a faptului că adresarea eficientă a uriașei poveri medicale, economice și societale a bolilor oncologice necesită mobilizarea tuturor celor implicați în lupta împotriva cancerului.

Elaborarea PNCC reprezintă o oportunitate extraordinară într-un moment în care Uniunea Europeană mobilizează resurse fără precedent pentru a susține un efort concertat împotriva bolilor oncologice.

Misiunea noastră rămâne în continuare aceea de a cerceta și a descoperi noi modalități terapeutice împotriva cancerului și acționăm cu convingerea că, în cele din urmă, știința va triumfa împotriva cancerului, așa cum a făcut-o și până acum în fața altor boli nemiloase și costisitoare. La fel de important, odată ce aceste noi intervenții terapeutice vor fi disponibile, vom avea posibilitatea de a conlucra cu autoritățile în domeniu pentru a le face accesibile pacienților din România cât mai rapid și în condiții care să reflecte posibilitățile economice ale țării noastre, dar, în același timp, care să reflecte valoarea medicală și economică a acestor viitoare inovații.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: