Politici de Sanatate

Cancerul ovarian, favorizat de terapia de substituție hormonală

11 martie
13:09 2015
Cancerul ovarian, favorizat de terapia de substituție hormonală

Terapia de substituție hormonală (HRT – hormone replacement therapy) crește riscul de cancer ovarian, arată o amplă analiză a cercetătorilor Universității din Oxford. Rezultatele metaanalizei au identificat un nou caz de cancer ovarian la fiecare 1.000 de femei peste 50 de ani, aflate sub tratament hormonal de cinci ani.

Coordonatorul principal al analizei, Sir Richard Peto, a declarat că rezultatele infirmă părerile potrivit cărora pe termen scurt, terapia hormonală nu prezintă niciun risc pentru sănătatea femeii: “Există un risc, având în vedere că aproximativ un milion de femei din Marea Britanie primesc terapie de substituție hormonală, iar 1.000 dintre acestea vor dezvolta din această cauză cancer ovarian. De aceea este important ca femeile să cântărească cu atenția beneficiile și riscurile tratamentului hormonal”.

Studiul a demonstrat și că riscul apariției cancerului ovarian scade, pe măsură ce femeile renunță la terapia de substituție hormonală.

Majoritatea femeilor britanice iau tratament hormonal între doi și cinci ani pentru a combate simptomele negative ale perioadei de menopauză. Cercetările anterioare au demonstrat, de asemenea, un risc crescut de apariție a cancerului mamar, însă au arătat și că terapia reduce riscul de osteoporoză și cancer de colon.

Metaanaliza a inclus 52 de studii distincte, a inclus 21.500 de femei cu vârste peste 50 de ani și a fost publicată recent în revista The Lancet.

Anual, în Marea Britanie, sunt identificate 7.000 de cazuri noi de cancer ovarian.

Sursa: www.bbc.co.uk

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: