Politici de Sanatate

Cancerul – o probă de curaj a vieții

10 februarie
08:00 2016
Cancerul – o probă de curaj a vieții

Temerarii – Comunitatea Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer. O realitate la care toți pacienții actuali, aflați în tratament, doresc să ajungă. Sunt tineri, entuziaști, membri ai unei comunități în care cancerul înseamnă o încercare pe care ți-o oferă viața pentru a descoperi cât ești de puternic. Motto-ul lor: Temerarii – O singură mare familie.

Temerar e un cuvânt preluat în toate secțiile de oncopediatrie din țară. E sinonimul învingătorului. „Sunt de părere că un Temerar este ca o comoară pentru copiii și tinerii bolnavi de cancer, deoarece ei văd în noi exemplul de reușită, de speranță”, explică D.N, supraviețuitoare, membră a Clubului Temerarii.

Așa s-a dorit încă de la început. ,,Clubul Temerarii – comunitatea adolescenților români supraviețuitori de cancer a fost înființat de Asociația Little People în anul 2006, la Cluj-Napoca, din dorința de a oferi o voce puternică tinerilor care au terminat tratamentul oncologic”, susține Katie Rizvi, fondator Asociația Little People România. Azi numără peste 400 de tineri supraviețuitori de cancer din România și reprezintă cea mai mare și mai activă comunitate de acest gen din Europa.

Temerarii există deoarece povestea în cazul cancerului la copil nu se termină cu ultimă cură de tratament. Odată cu progresele înregistrate în procentaje de supraviețuire, au apărut și efecte pe termen lung care pot afecta calitatea vieții pentru pacienți. Astfel, atât supraviețuitorii, cât și familia lor au nevoie de sprijin și de îngrijire continuă pentru a trece cu succes peste provocări legate de sănătate, precum și de alte aspecte (de exemplu, reintegrarea socială, adoptarea unui stil de viață sănătos).

Asociația Little People România pune la dispoziția acestor tineri seminarii, întâlniri, evenimente care să ofere accesul la informație, specialiști care să le răspundă întrebărilor legate de acest subiect. Acesta a fost motivul pentru care, în decembrie 2015, Asociația Little People a organizat Primul Seminar Național despre Efectele pe Termen Lung ale Tratamentului Oncologic la Tinerii Supraviețuitori de Cancer.

,,Tumorile pot dispărea, însă, conform unui studiu realizat de Asociația Little People cu subiecți tineri supraviețuitori de cancer, cu vârste între 17 și 31 de ani, aproape 20% dintre ei suferă de durere cronică, prezintă probleme de învățare și dificultăți de concentrare, în vreme ce aproape 60% denunță extenuare emoțională, mintală și, unii, chiar depresie. Tinerii nu au la îndemână informație adecvată privind modalitatea de a accesa beneficii sociale, 19% dintre ei cu vârste peste 18 ani nu lucrează și nu studiază, 16% raportează discriminări la locul de muncă sau de studiu. În vreme ce datele la nivel european arată că acest grup prezintă un risc ridicat de a dezvolta efecte pe termen lung ale tratamentului oncologic sau cancere secundare, în realitate nu există un sistem standard de urmărire și îngrijire pe termen lung pentru tinerii supraviețuitori. Mulți dintre ei efectuează controale regulate la medicul pediatru, însă cei mai mulți sunt pierduți în procesul medical destinat tinerilor pacienți”, a declarat Katie Rizvi.

În 2016, în februarie, tinerii su­praviețuitori de cancer aduc în atenția publicului larg din România mesajul supraviețuirii pornind de la propriile experiențe de luptă împotriva bolii. Campania, des­fă­șu­rată pentru al treilea an consecutiv, cunoscută ca Zilele Bandanei, este o invitație transmisă publicului larg la solidaritate și implicare pornind de la un simbol, bandana.

Bandana, eșarfa purtată de toți cei care în urma tratamentului oncologic își pierd părul, va putea fi purtată și de publicul larg spre încurajare, mesajul central fiind ,,Port bandană pentru că îmi pasă!”.

Evenimentele organizate la nivel național pot fi urmărite pe site-ul asociației, www.thelittlepeople.ro, sau pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/LittlePeopleRomania/.

 

Campania, desfășurată pentru al treilea an consecutiv, cunoscută ca Zilele Bandanei, este o invitație transmisă publicului larg la solidaritate și implicare pornind de la un simbol, bandana.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: