– Centrul Medical Neolife:
Când este vorba de cancer, obstacolele care trebuie depășite sunt multe. Diagnosticul poate fi perceput ca o sentință. Există atâta greutate în acest cuvânt, dată de către societate sau de celelalte persoane, încât bolnavii ajung să fie descumpăniți, deznădăjduiți, lipsiți de speranță. Există, însă, resurse pentru a face față bolii și tratamentului și, mai important, pentru a găsi și construi un nou echilibru, o nouă viață. Centrul Medical Neolife a venit în sprijinul pacienților cu o sesiune de informare asupra noilor metode de terapie. Medici oncologi, radioterapeuți, psihologi, kinetoterapeuți și nutriționiști au explicat celor prezenți cât de importantă este abordarea multidisciplinară a acestei boli. de Valentina Grigore
La 30 de ani, Andreea a fost diagnosticată cu cancer limfatic în stadiul IV. „Nu ne gândim niciodată că ni s-ar putea întâmpla nouă. Dar, ce faci atunci când te lovește direct în moalele capului? Soluția e una singură: trebuie să lupți. Trebuie să te hotărăști rapid dacă vrei să trăiești sau să mori. Eu m-am hotărât că vreau să trăiesc. Mai întâi, să aflu care este cauza bolii, iar apoi să lucrez asupra ei. Atunci când ai nevoie de sprijin, cu siguranță îl găsești”, a spus Andreea.
Radioterapia, o armă împotriva cancerului
Medicii Centrului Medical Neolife sunt alături de pacienți pe parcursul întregii lupte și le înțeleg toate durerile. „Cancerul nu trebuie privit ca o condamnare”, a atras atenția dr. Ana Băncilă, medic specialist radioterapie, care le-a vorbit pacienților despre cât de mult a evoluat tehnologia. „Radioterapia modernă înseamnă, în primul rând, folosirea unor doze mari în formațiunea tumorală și protejarea mult mai bună a organelor sănătoase din jur. Ceea ce se traduce, pentru pacienți, în mai puține reacții adverse pe perioada tratamentului”, a mai explicat specialistul. După terminarea tratamentului, efectul radiaţiilor va continua. Efectele acestui tratament sunt cumulative şi este dificil de spus cât de bune sunt rezultatele înainte de încetarea completă a tratamentului, după ce reacţiile adverse şi inflamarea ţesuturilor se opresc.
Tipurile de radioterapie sunt radioterapia externă (sursa de radiații este la distanță de tumoră) și brahiterapia sau radioterapia internă (montarea unor aplicatori radioactivi în contact cu formațiunea tumorală; ea poate fi HDR sau LDR). Radioterapia externă ce se poate efectua în Clinica Neolife este 3D-CRT, IMRT, Stereotaxie și Radiochirurgie. Scopul radioterapiei externe este curativ (+/- concomitent cu chimioterapia) sau paliativ (de exemplu, cu scopul de a ameliora durerile din metastazele osoase).
„Când vorbim despre abordare multidisciplinară, ne referim la prevenție, diagnostic, tratament și recuperare. Tocmai de aceea, ne-am dorit să aducem în fața pacienților medici imagiști, oncologi, hematologi, kinetoterapeuți, psihologi și nutriționiști. Este un cumul de factori care duc la vindecarea pacientului. Și, mai ales, ne-am dorit să aducem pacienți care s-au vindecat, pacienți care să le dea curaj și încredere celor aflați în tratament. Pentru că toți au în comun o singură poveste: lupta împotriva cancerului.” – Dr. Cristina Berteanu, director medical Neolife
„Facem în așa fel încât pacienții români să fie tratați la același nivel cu cei din alte țări. De exemplu, când vine vorba despre radioterapie, trebuie spus că, actualmente, aceasta își propune să fie extrem de precisă. Truebeam STx, cu ajutorul căruia tratăm pacienții la Neolife, este un echipament cu care s-au lăudat toate clinicile de top din lume, în momentul când l-au instalat. Costul unui tratament cu ajutorul acestei tehnologii, în altă țară, este în jur de 10.000 de euro. La noi, tratamentul se efectuează în colaborare cu Casa Națională de Asigurări, deci pentru pacient este gratuit.” – Dr. Claudiu Tronciu, manager general Centrul Medical Neolife
Atitudinea terapeutică
Astfel de întâlniri sunt benefice atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical. „Sala a interacționat, s-au pus întrebări, s-a discutat despre factori de risc suplimentari, cum ar fi obezitatea sau fumatul. De asemenea, pacienții au nevoie să fie informați referitor la atitudinea terapeutică. Trebuie să știe ce au de făcut după stabilirea diagnosticului. Odată ce diagnosticul este primit, ceea ce contează în primul rând este un tratament corect, rapid, cu toate mijloacele existente în medicină, în oncologie, în mod particular. Medicamentele se dezvoltă continuu. Dar nu numai medicamentele, ci și tehnicile medicale. Suntem într-o clinică unde se pune accentul pe tehnologie revoluționară”, a declarat dr. Dan Jinga, medic primar oncolog.
Grup de suport
În toată această luptă, pacienții sunt sprijiniți și de psihologi, care joacă un rol extrem de important. Psihologul Adrian Calomfirescu a pus bazele unui grup de sprijin și este un ghid pentru pacienți astfel încât aceștia să găsească resursele și mecanismele de protecție pozitivă în fața tuturor elementelor pe care le înfruntă în această boală. „Terapia de grup poate fi organizată în mai multe moduri, unul dintre acestea este grupul de suport, prin care ceilalți membri ai grupului formează o mică comunitate, bazată pe aceleași experiențe și probleme. De multe ori, ajută să știi că nu ești singura persoană care se confruntă cu o astfel de experiență. Grupul creează un mediu în care se poate discuta despre cancer și unde fiecare membru are ceva de oferit care poate să-i ajute pe ceilalți”, a afirmat psihologul Adrian Calomfirescu.
„E important să te trezești dimineața și să te bucuri că te-ai trezit. E important să faci lucruri care îți plac. Noi, oamenii mari, suntem atât de serioși și de ocupați, încât e foarte greu să spunem Stop joc! și să facem lucruri care ne bucură”, a spus Theodora Pâslaru, diagnosticată cu cancer de sân, cel mai frecvent tip de cancer la femeile europene. Potrivit statisticilor internaționale, 1 din 8 femei va dezvolta cancer de sân, pe parcursul vieții. Aproximativ 20% – 25% din cazuri apar la femei cu vârsta sub 50 de ani (în 5% din cazuri, chiar sub 35 de ani), iar 75% dintre femei nu prezintă istoric familial.
Diagnosticarea precoce a bolii, înainte de apariția semnelor clinice, înseamnă un tratament mai puțin agresiv și mai ieftin, dar și creșterea ratei de supraviețuire.