Politici de Sanatate

Cancerul de colon – a doua cauză de deces prin cancer în SUA

02 martie
14:16 2015
Cancerul de colon – a doua cauză de deces prin cancer în SUA

Așa cum octombrie este luna de conștientizare a riscului cancerului mamar, iar februarie este luna americană de informare asupra bolilor cardiovasculare, martie este luna dedicată campaniilor de informare în domeniul cancerului colorectal. Deși informațiile cu privire la cancerul colorectal nu sunt la fel de mediatizate, ele sunt la fel de importante ca cele despre cancerul de sân și bolile cardiovasculare.

Cazurile de cancer colorectal au scăzut în ultimii 20 de ani în Statele Unite ale Americii (SUA), în mare parte datorită creșterii gradului de conștientizare asupra pericolelor acestei afecțiuni și campaniilor de screening pentru diagnosticarea și îndepărtarea polipilor colorectali înainte de a deveni cancerigeni. Cu toate acestea, cancerul de colon este a doua cauză de deces prin cancer în SUA. Specialiștii din Tennessee estimează că anul acesta vor fi diagnosticate cu această afecțiune peste 3.000 de persoane în acest stat, în timp ce peste 1.200 de persoane vor muri din cauza cancerului colorectal.

Spre deosebire de alte forme de cancer, precum cancerul de prostată sau cancerul mamar, cancerul de colon este o boală care poate fi prevenită. Campaniile de screening pot detecta leziunile precanceroase înainte ca acestea să evolueze în cancer.

„Cancerul de colon afectează atât bărbații, cât și femeile din toate etniile. De asemenea, este și cel mai ușor de prevenit tip de cancer din cele pe care le tratăm. Știm că riscul de cancer de colon crește odată cu vârsta, afectând în special persoanele peste 50 de ani; 45 de ani în cazul afro-americanilor. Astfel, cel mai important pas pentru a preveni cancerul de colon este de a începe screeningul populației sub 50 de ani”, a declarat dr. William Lyles, gastroenterolog la Blount Memorial din Maryville, Tennessee.

9 din 10 cazuri de cancer de colon pot fi prevenite prin screening

Depistat din timp, cancerul de colon poate fi vindecat. Iată de ce este atât de importantă identificarea și îndepărtarea timpurie a polipilor colorectali, susțin specialiștii americani, potrivit cărora nouă din 10 cazuri pot fi prevenite prin screening.

„Cele mai multe tipuri de cancer de colon încep cu apariția unor polipi benigni, fapt care ne permite nu numai să detectăm boala într-un stadiu incipient, ci și să o vindecăm. Prin screening și eliminarea timpurie a polipilor, putem reduce considerabil numărul cazurilor de cancer de colon”, a explicat dr. William Lyles.

Potrivit lui Lyles, există mai multe tipuri de teste de screening pentru cancerul de colon, inclusiv sigmoidoscopia flexibilă, colonoscopie și testele de scanare ce detectază sângele ocult din scaunele zilnice.

„Cancerul de colon este o problemă serioasă, dar pe care o putem trata și gestiona foarte bine. Pentru asta este nevoie, însă, de prevenție. Oamenii trebuie să meargă la medicul lor de familie pentru a afla care test de screening i se potrivește cel mai bine. Doar așa putem detecta boala într-un stadiu timpuriu, când poate fi vindecată în proporție de peste 90”, a conchis dr. Lyles.

Sursa: www.thedailytimes.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: