Interviu cu Radu Rășinar, director general AstraZeneca
Cancerul pulmonar continuă să fie o problemă importantă de sănătate publică la nivel mondial, atât prin incidența în creștere, cât și, mai ales în contextul diagnosticului în etape avansate, în stadiul metastatic, prin supraviețuirea încă redusă. Pentru a transforma cu adevărat cancerul pulmonar într-o boală cronică, experții din sistemul de sănătate atrag atenția că trebuie luate măsuri sustenabile și eficiente pentru a îmbunătăți diagnosticarea. „Planul Național de Combatere a Cancerului a definit direcții strategice clare pentru detectarea cât mai timpurie a cancerului pulmonar: diagnosticarea precoce, testarea biomarkerilor, introducerea consultului multidisciplinar de tip tumor board, precum și propuneri privind programele de screening”, explică Radu Rășinar.
Care ar fi cele mai importante acțiuni care pot permite diagnosticarea cancerului pulmonar în stadii cât mai incipiente? Cum ajută Planul Național de Combatere a Cancerului în acest sens?
La un an de la lansarea EU Beating Cancer Plan și după mulți ani de eforturi susținute, un alt pas strategic important
a fost făcut: pe 19 ianuarie 2022, prin eforturile coordonate ale principalilor reprezentanți din sistemul de sănătate, România a lansat Planul Național de Control al Cancerului (PNCC). Suntem recunoscători tuturor celor implicați și ne bucurăm să contribuim activ la implementarea acestui plan de care pacienții oncologici, aparținătorii acestora și comunitatea medicală din România au mare nevoie.
În România, cancerul pulmonar ocupă primul loc atât ca rată de deces în rândul patologiilor oncologice, cât și ca incidență (trend crescător atât la bărbați, cât și la femei). Una dintre cauzele mortalității crescute o reprezintă diagnosticul tardiv, în fazele avansate ale bolii (75-80% dintre pacienți sunt în continuare identificați în stadiul de boală local avansată sau metastatică, stadiu în care, din păcate, sunt depășite resursele pentru o abordare cu intenție curativă).
Rolul programelor de prevenție și de screening reprezintă un pas esențial către obiectivul ambițios de a transforma cancerul bronho-pulmonar într-o boală cronică. PNNC a definit direcțiile strategice pentru detectarea cât mai timpurie a cancerului pulmonar, și anume: diagnosticarea în etape incipiente ale bolii, testarea moleculară reflexă, introducerea consultului multidisciplinar de tip tumor board, precum și propuneri privind programe țintite de screening.
Este importantă coordonarea constantă a eforturilor experților din echipele multidisciplinare, ale societăților profesionale, autorităților, asociațiilor de pacienți, pentru a realiza o schimbare semnificativă de paradigmă în managementul terapeutic al acestor pacienți.
Până la modificarea aspectelor legislative, pacienții au nevoie de ajutor constant și concret. Ce programe se derulează în sprijinul persoanelor afectate de cancer pulmonar?
La nivel global, parteneriatul strategic Lung Ambition Alliance, constituit încă din 2019, între IASLC (organizație globală multidisciplinară dedicată eradicării cancerului pulmonar), Global Lung Cancer Coallition, GUARDANT și AstraZeneca, a definit trei direcții principale de acțiune pentru a transforma cancerul pulmonar într-o boală cronică:
- Diagnosticarea afecțiunii cât mai devreme, în stadiile incipiente ale bolii, prin creșterea numărului programelor de screening sau al metodelor de identificare a persoanelor la risc folosind tehnici de inteligență artificială; astăzi, doar 25%-30% dintre pacienți sunt diagnosticați în stadiile IA-IIB ale cancerului pulmonar.
- Îmbunătățirea accesului la tratamentele inovatoare, țintite, cât mai devreme în cursul bolii (pacientul trebuie tratat la momentul potrivit).
- Creșterea calității îngrijirii prin consolidarea colaborărilor între societăți profesionale, asociații de pacienți, autorități, echipe multidisciplinare.
În România există implementate atât programe de creștere a conștientizării impactului diagnosticului tardiv în cancerul pulmonar, cât și inițiative de susținere a unui diagnostic complet cât mai devreme pentru pacienții cu acest tip de cancer cu o serie de inițiative de susținere a accesului pacienților la diagnostic primar și molecular, eficientizarea continuă a timpilor până la obținerea unui diagnostic complet, colaborări cu asociațiile de pacienți. Campania de conștientizare „O nouă realitate. Același cancer”, inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România, Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală, Societatea Română de Radioterapie, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Națională de Medicina Familiei, cu sprijinul AstraZeneca, a contribuit la informarea corectă a populației și a tras un semnal de alarmă pentru ca pacienții cu simptomatologie relevantă să poată accesa serviciile de specialitate necesare pentru un diagnostic cât mai rapid și complet. Din estimările noastre, mesajul principal al campaniei a ajuns la peste 7 milioane de persoane. Misiunea noastră continuă.
Planul Național de Combatere a Cancerului vine, în premieră, cu o componentă importantă
de medicină personalizată. Care sunt contribuțiile / direcțiile AstraZeneca în ceea ce privește inovația în sănătate?
În AstraZeneca oncologia este o direcție prioritară, alături de domeniul cardio-reno-metabolic și cel al afecțiunilor respiratorii; sunt mai multe platforme de cercetare-dezvoltare și numeroase parteneriate ce adresează multiple localizări tumorale: sân, plămân, ovar, prostată, pancreas, gastric, hepato-biliar, anumite cancere hematologice. Progresele înregistrate în înțelegerea complexității mecanismelor de apariție și evoluție a tumorilor maligne, precum și în dezvoltarea unor soluții terapeutice integrate au adus schimbări importante în paradigmele de tratament.
Totodată, evoluțiile în epigenetică și în terapia celulară, genică și combinată vin cu promisiunea unor noi posibilități. Folosim noile tehnologii – inteligența artificială, învățarea automată și analiza noilor tipuri de date – pentru a identifica și viza noi interconexiuni, cu impact asupra designului studiilor clinice și calității datelor. Ne străduim să facem din vindecare o realitate.
Date fiind ritmul accelerat al avansului cercetării medicale și rezultatele cu impact major asupra modului în care se transformă managementul anumitor afecțiuni, este necesară implementarea de noi soluții de natură să genereze accesul pacienților la terapii inovatoare, aliniat la Ghidurile internaționale relevante.
Prin extinderea parteneriatelor cu societățile medicale, mediul academic, echipele multidisciplinare, autorități, asociații de pacienți, companiile farmaceutice cresc șansele de a adresa cât mai multe dintre nevoile medicale actuale. Dorim să continuăm implicarea noastră și să fim parte la construcția abordării moderne a cancerului pentru pacienții români.
Transformarea cancerului într-o afecțiune cronică sau vindecarea bolii este o misiune pentru noi toți.
de Valentina Grigore