Politici de Sanatate

Campanie de donare de sânge, de Ziua Mondială a Donatorului

09 iunie
10:28 2015
Campanie de donare de sânge, de Ziua Mondială a Donatorului

Numărul românilor care donează sânge continuă să fie mic, fapt pentru care necesarul de sânge din spitale este acoperit cu dificultate. Concret, procentul donatorilor români este de 2%, comparativ cu media europeană de 6%. Potrivit specialiștilor, numai la Centrul de Transfuzii Bucureşti zilnic sunt recoltate aproximativ 200 de pungi de sânge, în condițiile în care ar fi nevoie de aproximativ 300 de pungi.

Lipsa unei educaţii eficiente, prejudecăţile, poate comoditatea sau neconştietizarea deplină a importanţei donării de sânge, sunt numai câţiva dintre factorii care determină numărul mic al donatorilor. În acest context, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului (14 iunie), Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină, Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi Ministerul Afacerilor Interne organizează o amplă acțiune de donare de sânge. Evenimentul va avea loc luni, 15 iunie, în Piaţa Revoluţiei nr. 1A (în parcarea MAI), unde vor fi amplasate două centre mobile de donare. Doritorii vor putea dona sânge între orele 8.00 – 15.00.

„Pe lângă mulţumirea că sângele lui poate salva o viaţă, donatorul îi face un bine şi sănătăţii proprii. Întrucât sângele are capacitatea de a se reface, celule «proaspete» ajung în fluxul circulator, contribuind la starea generală de sănătate. Totodată, studiile au arătat că donatorii de sânge fideli au o incidenţă de infarct cu mult mai mică decât persoanele care nu donează sânge. În plus, donarea periodică reglează tensiunea iar hipertensiunea (dacă apare) se va instala mai târziu decât la un nedonator”, a declarat dr. Andy Rosin, director general al Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină, adăugând că prin analizele implicite care se fac sângelui donat, donatorul are certitudinea că nu este bolnav.

Derulat sub îndemnul “TU poţi salva o viaţă! Donează sânge!”, evenimentul va beneficia de prezenţa unor persoane publice importante, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai asociaţiilor de pacienţi.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: