Politici de Sanatate

Călcâiul lui Ahile: desființarea comisiilor de experți din CJAS-uri

27 iulie
14:12 2017
Călcâiul lui Ahile: desființarea comisiilor de experți din CJAS-uri

Revista Politici de Sănătate a organizat la Ploiești o întâlnire de lucru între profesioniștii din sănătate, reprezentanți ai autorităților centrale și locale și reprezentanți ai pacienților pentru a discuta despre consecințele desființării Comisiilor de experți de la nivelul Caselor Județene  de Asigurări  de Sănătate, programele naționale, tratamentele cuprinse în contractele cost-volum, dar și despre fondurile alocate celorlalte medicamente.

La acest grup de lucru au participat medici și șefii de secție ai Spitalului Municipal Ploiești din specialitățile: reumatologie, hematologie, oncologie, dermatologie și gastroenterologie. În contextul desființării Comisiilor de experți de la nivelul Caselor Județene de Asigurări  de Sănătate, s-a pus problema provocărilor care vin pentru medicii curanți odată cu aceste schimbări. În acest sens, medicii reumatologi, de exemplu, au spus că în mare parte situația este clară și că nu există probleme majore. Au precizat totuși că anumite lucruri pot fi interpretate greșit, având în vedere că se prescriu produse biologice pentru cei cu poliartrită reumatoidă și spondilită și că, într-adevăr, sumele fiind foarte mari, există posibilitatea ca unor colegi să le fie frică să mai prescrie astfel de produse și în final să renunțe. Ei au mai punctat faptul că efortul fizic și implicarea doctorilor este foarte mare acum, față de perioada în care aveau protecția Comisiei Naționale. „Noi prescriam produsul, urmăream bolnavul, dar nu aveam această responsabilitate care este la niște prețuri foarte mari. Cred însă că atât colegii din teritoriu, cât și cei de aici au început să se obișnuiască și cu această responsabilitate”, au spus medicii reumatologi, adăugând că principalul ajutor a venit din partea relației foarte strânse și foarte bune pe care o au cu Casa Județeană de Asigurări Prahova.

O altă nelămurire punctată în cadrul evenimentului a fost ce este de făcut în cazul testelor de diagnosticare care sunt foarte scumpe, dar care nu sunt gratuite. Dr. Roxana Radu, consilier superior la serviciul medical în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a declarat că „investigațiile paraclinice scumpe necesare includerii pacienților în tratament, sau monitorizării tratamentului,  au făcut obiectul procesului de negociere al contractelor cost-volum/cost-volum rezultat, fiind oferite în mod gratuit bolnavilor. CNAS caută soluții în permanență pentru a putea susține cât mai multe investigații și medicamente.”

Totodată, s-a ridicat problema dacă actuala modificare asigură, sau nu, un acces mai facil al pacienților la medicamente. „Pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum, dumneavoastră, medicii, nu trebuie să fiți îngrijorați cu privire la lipsa acestor medicamente din motive financiare deoarece, pentru aceste medicamente, încă de la începutul negocierilor, sunt alocate fonduri astfel încât să fie acoperit tratamentul pentru toți pacienții care îndeplinesc criteriile de includere în tratament prevăzute în protocolul terapeutic. Prin urmare, pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum, volumele de unități terapeutice negociate pentru fiecare medicament sunt asigurate prin contract, iar în situația depășirii lor, firma va suporta integral unitățile terapeutice. Deci dumneavoastră, medicii, aveți posibilitatea să prescrieți tuturor pacienților eligibili. Este esențial să fie respectate protocoalele terapeutice elaborate pentru fiecare tip de terapie”,
a mai explicat dr. Roxana Radu

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: