
Comisia Europeană și Parlamentul European nu reușesc să se înțeleagă asupra modului de a finanța contribuția Uniunii Europene (UE) la un fond de investiții în valoare de 315 miliarde de euro. Prin Fondul european pentru investiții strategice (EFSI – European Fund for Strategic Investments) se urmărește revigorarea economiei europeane prin realizarea unor investiții strategice în infrastructură, informează europeanvoice.com.
Reprezentanții Comisiei sunt convinși că trebuie să ia o treime din banii necesari din bugetul alocat pentru Orizont 2020, programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare. La rândul lor, deputații europeni au prezentat aproximativ 1.400 de amendamente la propunerea Comisiei și mulți dintre ei încearcă să împiedice relocarea banilor din bugetul stabilit inițial pentru programul Orizont 2020 și pentru Consiliul European de Cercetare. Aceste amendamente ar putea întârzia aprobarea legală a Fondului european pentru investiții strategice, care ar trebui finalizat în vară, astfel încât să poată finanța proiecte până în luna septembrie a acestui an.
Intenția Comisiei este de a lua 2,7 miliarde de euro din bugetul programului Orizont 2020, alte 3,3 miliarde de euro de la mecanismul de conectare a Europei și 2 miliarde de euro din „marja nealocată” din buget. Astfel, cele 8 miliarde de euro stânse vor fi apoi folosite pentru a garanta finanțarea EFSI, în valoare de 16 miliarde de euro. De asemenea, Banca Europeană de Investiții contribuie cu 5 miliarde de euro, iar statele membre au promis și ele să aloce fonduri în acest sens. Mai exact, patru țări și-au anunțat intenția de a contribui – Franța, Germania și Italia fiecare cu câte 8 miliarde de euro, iar Spania cu 1,5 miliarde de euro.
EFSI este un proiect pilot al președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, al cărui scop este de a revigora economia europeană prin finanțarea unor proiecte care ar atrage sprijinul sectorului privat și care sunt „în interesul comunității europene”. Banii vor fi direcționați în special în energie și infrastructură digitală, întreprinderile mici și mijlocii și educație.
Vicepreședintele Comisiei pentru ocuparea forței de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen, a declarat în cadrul unei audieri recente că vor fi folosiți doar o mică parte din banii pentru programul Orizont 2020 și că EFSI va sprijini obiectivele programului de consolidare a creșterii economice și a inovării. Potrivit unor surse, înafara folosirii banilor din bugetul programului Orizont 2020, Comisia are puține alternative pentru finanțarea fondului de investiții. Programul de cercetare, care dispune de un buget de 80 de miliarde de euro, este coordonat direct de Comisie, ceea ce înseamnă că aceasta poate avea acces rapid la bani.
Pe de altă parte, Parlamentul European sprijină fondul de investiții, iar deputații europeni nu vor să amâne punerea în aplicare a acestuia. Astfel, ei au prezentat alternative la utilizarea bugetului programului Orizont 2020, inclusiv folosirea amenzilor aplicate anumitor carteluri de Comisia Europeană (amenzi în valoare de 1,6 miliarde de euro, în 2014) sau includerea unor plăți regulate pentru EFSI în bugetele anuale ale UE.
Diferențele de opinie cu privire la sursele de finanțare ale fondului de investiții au fost exprimate în cadrul unei întâlniri a reprezentanților Comisiei, ai Parlamentului și ai Consiliul de Miniștri privind stabilirea bugetului anual al UE pentru 2016. Cum Consiliul și Parlamentul și-au exprimat clar punctele de vedere cu privire la principiile directoare ale bugetului, Comisia va realiza o propunere de buget pentru anul viitor, pe care o va prezenta în luna mai.
Sursa: www. europeanvoice.com
Mirabela Viașu