Politici de Sanatate

BRIEFING Ministerul Sănătății

12 septembrie
14:07 2014
BRIEFING  Ministerul Sănătății

Şapte spitale din România fac parte dintr-un program gratuit destinat profilaxiei morţii subite cardiace din cauză aritmică, pentru care Ministerul Sănătății (MS) a alocat cca. 5 milioane de lei. Unităţile medicale urmează să fie dotate cu dispozitive şi materiale sanitare necesare tratamentului urgenţelor majore cardiovasculare. „În România, s-au făcut paşi importanţi în domeniul urgenţei medicale prin crearea şi dezvoltarea unui sistem modern de urgenţă prespitalicesc şi de Unităţi de Primire a Urgenţelor. Se impunea asigurarea unor condiţii corespunzătoare de îngrijire şi tratament pentru marile urgenţe şi la nivelul spitalelor. Anul acesta, am alocat aproximativ 180.000.000 de lei pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut şi pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile ATI şi vom continua dezvoltarea acestui sistem astfel încât la sfârşitul anului să putem beneficia de un sistem integrat.” (dr. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii)

Ministrul Sănătăţii, într-o întâlnire cu dr. Hans Kluge, șeful Direcţiei de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din OMS, Biroul Regional Europa, a discutat despre un parteneriat MS – OMS pentru implementarea Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020, pentru susţinerea programului de combatere a tuberculozei multidrogrezistente, precum și despre colaborări în domeniile politicii medicamentului, asistenţei medicale şi sănătății publice.

Ministrul Sănătăţii a semnat extinderea Programului de Cooperare cu Policlinica San Donato din Milano şi Asociaţia „Bambini Cardiopatici del Mondo”. În cadrul acestui program, medici italieni vor efectua intervenţii chirurgicale la copii cu malformaţii cardiace. Copiii cu probleme cardiace vor fi în continuare trataţi în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Skłodowska-Curie”, dar şi în alte centre medicale din ţară: Cluj, Iaşi, Târgu Mureş și Timişoara

La 16 iulie, de „Ziua Donatorului”, Ministerul Sănătăţii a declarat că face toate demersurile necesare pentru facilitarea şi dezvoltarea medicinei de transplant în România.

Ministrul Sănătăţii a participat la inaugurarea Secţiei Radioterapie şi a sălii de operaţii dermato-oncologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, ce reprezintă un prim pas pentru crearea unui Program Naţional de Radioterapie.

Ministerul Sănătăţii a precizat că nu va lua în calcul majorarea contribuţiilor la Sănătate. „Ministerul Sănătăţii nu a discutat cu FMI şi nici cu alte organisme internaţionale o eventuală creştere a contribuţiilor la Sănătate. Nu a avut loc o asemenea dezbatere nici în Guvernul României. Ştiu că acum 4 ani, în anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorări, dar rămase la stadiul de discuţii. Subliniez faptul că nu vor fi majorate contribuţiile la Sănătate.” (dr. Nicolae Bănicioiu)

Ministerul Sănătății a elaborat „Strategia Națională de Sănătate 2014-2020”, intitulată „Sănătate pentru prosperitate”, și a propus-o spre dezbatere publică. 

Dr. Nicolae Bănicioiu a aprobat, în 23 iulie 2014, ordinul pentru aprobarea „Criteriilor și metodologiei de evaluare a tehnologiilor medicale, a documentaţiei care trebuie depusă de solicitanţi, a instrumentelor metodologice utilizate în procesul de evaluare privind includerea, extinderea indicaţiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/din Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, precum și a căilor de atac”. Acest document este considerat de către ministrul Sănătății ca fiind „cel mai important pas în continuarea procesului de actualizare a listei de compensate şi gratuite”. 

Peste 25 de milioane de euro provenite din fonduri europene pentru achiziţia de angiografe pentru spitalele româneşti. Categoriile de solicitanţi eligibili sunt instituțiile publice sau de drept public de interes național cu activitate de cercetare în domeniul Sănătății. Competiția a fost lansată la sfârșitul lunii august 2014 de către Organismul Intermediar pentru Cercetare din cadrul POS CCE. 

Ministerul Sănătăţii a luat măsurile corespunzătoare pentru gestionarea aspectelor legate de ridicarea nivelului de alertă faţă de îmbolnăvirile cu virusul Ebola, conform recomandărilor OMS şi CE. Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” din București a fost desemnat unitatea medicală cea mai potrivită pentru a trata posibilii pacienţi.

 Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății

 Dacă, într-adevăr, întrun an şi jumătate din toamna asta, Programul Naţional de Radioterapie nu este funcţional, îmi dau demisia.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: