• La 1 iunie 2014, au intrat în vigoare pachetele de servicii medicale de bază şi minimal, precum şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015.“Punem un accent important, în premieră, pe prevenţie. Introducem pentru pacienţii asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani, iar pentru cei după 40 de ani – prezenţa anuală la medicul de familie”, a declarat dr. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.
• Contractul-cadru va aduce modificări importante: reducerea birocraţiei prin introducerea reglementărilor privind utilizarea biletelor de trimitere în format electronic, de la data implementării acestora; introducerea facturii electronice; utilizarea dosarului electronic de sănătate al pacientului, de la data implementării acestuia. De asemenea, contractul introduce obligaţia, la nivelul furnizorilor, de a nu încasa sume de la pacienţi pentru serviciile medicale prevăzute în pachetele de servicii.
– Ministerul Sănătăţii va asigura finanţarea necesară pentru buna funcţionare a secţiilor de neonatologie.
– Două proiecte menite să îmbunătățească, prin programe de formare, calitatea serviciilor de urgență la nivel de prespital și spital, precum și calitatea serviciilor în unitățile de terapie intensivă pediatrică vor primi o finanțare în valoare de peste 1,5 milioane de franci elvețieni, prin intermediul Programului de Cooperare Elvețiano-Român (2009-2019).
- Ministrul Sănătăţii, dr. Nicolae Bănicioiu, a declarat că medicii vor putea desfăşura activităţi remunerate după terminarea orelor de program, în interiorul spitalului, şi că se doreşte direcţionarea banilor din coplată către medicii care îşi dovedesc eficienţa. “Am înfiinţat un grup de lucru al Ministerului Sănătăţii şi Colegiului Medicilor din România (CMR) şi cu consultări faţă de managerii de spitale pentru un proiect de lege care urmărește majorarea veniturilor medicilor şi personalului medical”, a declarat ministrul. Potrivit acestuia, veniturile vor putea să fie şi în funcţie de implicarea medicului, în funcţie de performanţa şi eficienţa acestuia din timpul programului.
- Ministrul Sănătății, dr. Nicolae Bănicioiu, şi ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Rovana Plumb, au semnat ordinul comun privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap .
- Ministrul Sănătăţii şi Ambasadorul Franţei au semnat un memorandum de cooperare pentru un proiect de asistenţă medicală şi prevenţie în cartierul Ferentari.
- Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că există resurse financiare asigurate pentru măsurile de combatere a infecţiilor intraspitaliceşti, iar riscul apariţiei acestora nu se manifestă în acele unităţi medicale în care managerii îşi fac treaba. «Atâta timp cât managerii îşi fac treaba, nu există riscuri foarte mari. Şi vreau să vă asigur că din acest punct de vedere ministerul, instituţiile din subordinea noastră, a asigurat tot ceea ce înseamnă resursă financiară», a spus ministrul Bănicioiu.
• Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că lipsa medicamentelor pentru persoanele cu HIV/SIDA este o problemă gravă, iar de anul viitor se va relua achiziția centralizată.
• Implementarea programului naţional de radioterapie va începe în 2014 şi va dura doi-trei ani, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Ministrul Sănătăţii a anunţat
adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 23 din 2014 de completare şi modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, iar asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor putea pensiona la vârsta de 65 de ani. ”Prin această ordonanţă de guvern, am ţinut astfel cont atât de nevoile sistemului de sănătate, cât mai ales de dorinţa de a rămâne în activitate a celor 4.000 de asistente medicale care puteau fi afectate de scăderea vârstei de pensionare”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.