Politici de Sanatate

BRIEFING CNAS

01 iulie
13:54 2014
  • Începând cu luna iunie, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de bază şi a contractului-cadru, se doreşte reorganizarea anumitor structuri CNAS, astfel încât să permită debirocratizarea sistemului – de exemplu, implementarea sistemului de facturare electronică, care va fi posibilă din luna iunie.
  • Preşedintele CNAS a subliniat că noul pachet nu va cuprinde limitări de consultaţii la medicul de familie sau specialist. Numărul de consultaţii care se va deconta medicului de familie nu mai este limitat, medicul va putea, peste cele 20 de consultaţii, să efectueze, în funcţie de adresabilitatea pe care o are, toate consultaţiile care sunt programate şi să elibereze prescripţii medicale.
  • Referindu-se la taxa clawback, preşedintele CNAS a declarat că este de acord ca aceasta să fie plătită diferenţiat de către producători şi că se are în vedere reevaluarea medicamentelor cu criterii de listare şi de delistare pentru a crea spaţiul bugetar necesar. Totodată, se are în vedere elaborarea unui cadru normativ pentru a putea încheia, începând cu anul 2015, contractul de cost-volum.
  • Proiectul dosarului electronic al pacientului se află în faza finală, acesta fiind deja testat cu succes. “Suntem în faza finală a proiectului Dosarul electronic al pacientului. Până în acest moment, peste 300.000 de dosare electronice au fost create în regim de test, urmând ca din luna mai sistemul să fie funcțional și dat în producție. Un sistem care va aduce o schimbare de comportament în ceea ce privește relația dintre pacient și medic, un sistem care ajută ca banii să fie cheltuiți cu mai multă transparență”, a adăugat reprezentantul CNAS. Potrivit acestuia, medicii vor primi sancțiuni dacă nu vor introduce date în acest sistem. «Este obligatoriu începând cu noul contract-cadru. A fost stabilită o clauză la toate categoriile de furnizori, prin care au obligația să furnizeze acest instrument. Și legislația spune la fel. Dacă nu îl folosesc medicii, există sancțiunile prevăzute de lege, care sunt graduale: avertisment, sancțiune pecuniară într-un procent diferențiat în funcție de numărul de abateri”, a explicat Radu Țibichi. Dosarul electronic al pacientului va fi activat la prima consultaţie, indiferent unde are loc, la medicul de familie sau în spital, iar în acel moment sunt adunate în dosar toate datele despre pacient existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internări, reţete, analize. Accesul la dosarul electronic se poate face pe baza cardului de sănătate sau prin matrice de securitate şi semnătură electronică .
  • Bugetul alocat de Guvern pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în anul 2014, de 22,6 miliarde lei, a făcut posibilă repartizarea unor fonduri mai mari pentru programele naţionale de sănătate . Astfel, pentru programele naţionale curative derulate de CNAS, cu finanţare din bugetul FNUASS, au fost alocate fonduri în valoare de 3,4 miliarde de lei, pentru anul curent. Valoarea medicamentelor şi a materialelor sanitare, consumate în anul 2013, a fost de 3,1 miliarde de lei.
  • Serviciile psihologice pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia sunt decontate începând cu 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de servicii medicale de bază şi a Contractului-cadru.
  • Potrivit preşedintelui CNAS, Radu Ţibichi, în noul pachet de servicii medicale de bază s-a stabilit ca pentru bolnavii cronici numărul de medicamente care era limitat la șapte pe o singură rețetă lunară să fie acordat acum pe una sau mai multe prescripții . “Această înseamnă că va oferi posibilitatea ca medicii, în situația în care se schimbă o schemă terapeutică, să poată să emită mai multe rețete într-o singură lună pentru bolnavii cronici”, a declarat acesta.
  • Până în prezent au fost tipărite 10 milioane de carduri de sănătate, urmând ca procesul de producție a acestora să fie finalizat în următoarele două luni, a anunțat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Radu Țibichi. “Cardul de sănătate va fi distribuit în acest an. Urmează, două luni, să fie definitivat procesul de producție. În paralel, am început procedura de atribuire a serviciilor poștale prin care vor ajunge aceste carduri la populație”, a declarat preşedintele CNAS. Din luna mai, se derulează un program-pilot în cadrul căruia au fost distribuite între 5.000 şi 7.000 de carduri bolnavilor care beneficiază de dializă.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: