Politici de Sanatate

BRIEFING CNAS

29 aprilie
12:09 2014
BRIEFING CNAS

 – Începând cu luna martie, noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) este Gheorghe Radu Ţibichi (foto).

– Dintre priorităţile noului preşedinte CNAS amintim: introducerea cardului naţional de sănătate, definitivarea noului contract-cadru, dosarul electronic al pacientului şi implementarea listei de medicamente compensate şi gratuite. Prin proiectele derulate, preşedintele CNAS îşi propune să îmbunătăţească imaginea instituţiei. “Vom încerca să ne apropiem mai mult de pacienţi, de asiguraţii noştri, precum şi de furnizorii de servicii medicale. Am experienţa necesară şi cunosc mecanismele care stau la baza funcţionării sistemului sanitar”, a declarat el.

– Preşedintele CNAS susţine plata în funcţie de managementul de caz, cu alte cuvinte plata în funcţie de performanţa medicilor. El are de gând să aducă în România acest concept implementat de casele de asigurări din Belgia şi a declarat că va pregăti, împreună cu MS, începând din această vară, cursuri prin care medicii să fie instruiţi în managementul de caz.

– Gheorghe Radu Ţibichi, preşedintele CNAS, a cerut sprijinul medicilor de familie să-l ajute în procesul de debirocratizare a muncii acestora. “La noi, în ţară, medicul de familie a fost obligat să se birocratizeze, de aceea vă propun să veniţi cu soluţii”, a afirmat el.  Dintre soluţiile găsite, până în prezent, amintim: debirocratizarea sistemului prin introducerea reţetelor doar în format electronic, pe baza semnăturii electronice a medicului de familie. În ceea ce priveşte imputările, o schimbare legislativă ar fi de bun augur, astfel încât să nu mai apară asemenea situaţii.

– Preşedintele CNAS a declarat că prevenţia va fi decontată, începând cu anul 2015, şi că decontarea acestor servicii va fi transferată la fondul naţional de sănătate

– Gheorghe Radu Ţibichi, preşedintele CNAS, a subliniat că 98% dintre fondurile care se decontează în domeniul Sănătăţii provin de la CNAS. El a declarat că subfinanţarea Sistemului de Sănătate este o problemă care poate fi redusă printr-o gestionare mai bună a fondurilor. “CNAS, în cei 15 ani de existenţă, a avut o contribuţie importantă la dezvoltarea sistemului de Sănătate. E evident că fondurile alocate Sistemului sanitar nu sunt suficiente, dar pentru o administrare mai bună a acestui sistem trebuie să construim o bază mai bună de gestionare a cheltuielilor. Noi ne aflăm într-un sistem de sănătate în care predomină socialul. 98% din fondurile care se decontează în Sănătate sunt asigurate de CNAS”, a precizat el.

– Potrivit CNAS, pentru românii care au plecat la tratament în străinătate cu formularul E112, anul trecut, bugetul a fost de 33.600 de euro. Costul tratamentelor, însă, a depăşit bugetul şi, astfel, costul real al tratamentelor acordate cetăţenilor români, în baza formularului E112, a depăşit suma de 33 de milioane de euro. În prezent, România a acumulat, către spitale din străinătate, o datorie de peste 192 de milioane de euro.

 

Proiectul de implementare a reţetei electronice, dezvoltat de CNAS, a obţinut, în cadrul competiţiei European IT & Software Excellence Awards, marele premiu la categoria „Enterprise Solution of the Year”. „Implementarea Sistemului Informatic de Prescripţie Electronică a condus la monitorizarea în timp real a consumului de medicamente în România, la reducerea substanţială a erorilor de medicaţie şi a fraudelor, la statuarea unui sistem de control şi supervizare a prescripţiei. Prescripţia electronică reprezintă o componentă esenţială a platformei informatice a cărei dezvoltare continuă cu implementarea cardului naţional şi cu lansarea dosarului electronic al pacientului”, a declarat Gheorghe Radu Ţibichi, preşedintele CNAS.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: