Politici de Sanatate

Boala psihică în România, între discriminare și stigmatizare

07 februarie
13:31 2020
Boala psihică în România, între discriminare și stigmatizare

Una din cinci persoane este afectată de probleme de sănătate mintală în România, iar cel puțin 250.000 de români suferă de o boală psihică severă.

Se estimează că, în anul 2020, afecțiunile psihice vor fi pe primul loc în ceea ce privește morbiditatea, depășind cancerul și bolile cardiovasculare. Insuficiența numerică și pregătirea precară a profesioniștilor în domeniul reabilitării și incluziunii sociale antrenează consecințe directe sau indirecte, la nivelul profesioniștilor, la nivelul persoanelor cu dizabilități, la nivelul familiilor și comunităților, la nivelul societății în ansamblu- au atras atenția participanții la evenimentul „Romania’s troubled past with Mental Health”, desfășurat pe 6 februarie la UMF „Carol Davila”. Evenimentul face parte din proiectul „Shaping Conversations: Mental Health”, în care Global Shapers Bucharest Hub aduce în prim-plan teme importante din contextul sănătății mintale.

Sănătatea mintală este, în continuare, un subiect tabu în perspectiva multor români, ducând la situația în care povara bolii în sine este dublată de discriminare și stigmatizare. „Vom aborda discuția dintr-o perspectivă antroplogică și pshiologică,  pentru a vedea cum au evoluat lucrurile în timp și cum s-a ajuns la situația de astăzi. Sănătatea mintală, ca multe alte probleme din domeniul vast al sănătății, ar trebui să fie o prioritate”, a spus moderatorul evenimentului, Maria Vasilescu, publisher al revistei „Politici de Sănătate”.

Cei prezenți, majoritatea studenți mediciniști, au avut ocazia să adreseze întrebări invitaților (conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Ștefan Bandol, președintele Asociației ARIPI, dr. Julien-Ferencz Kiss- psiholog și autor, Leyla Safta-Zecheria – Universitatea de Vest Timișoara și Teodor Blidaru) prin intermediul unei aplicații on line. „Ați fost într-un număr destul de mare și mi-aș dori ca întâlnirile dumneavoastră să aibă o finalitate punctuală și să găsim soluții pentru  problemele pe  care le descoperiți. Cred că abordarea trebuie să fie una integrată, la care să participe în egală măsură specialiștii, pacienții și autoritățile, fiecare având rolul său foarte clar definit. Autoritățile sunt datoare să elaboreze o lege a sănătății mintale și pentru aceasta milităm”, a declarat conf. dr. Diana Loreta Păun la finalul întâlnirii.

Cei prezenți au primit și o sugestie din partea președintelui Asociației ARIPI,  Ștefan Bandol:  „Ca idee,  v-aș recomanda să căutați  în viață nu extraordinarul, ci normalul. (…) Nu căutăm extraordinarul, pentru că dacă am fi cu toții extraordinari nu am găsi persoane deosebite”!

O inițiativă a World Economic Forum, Comunitatea Global Shapers este o rețea de tineri care lucrează împreună pentru a găsi soluții la provocări locale, regionale și globale ale societății noastre. Global Shapers Hub Bucharest afirmă cu tărie necesitatea furnizării unor servicii complete de sănătate mintală și îmbunătățirea integrării sale în sectoarele de sănătate și sociale. Recunoaștem provocarea globală a stresului, depresiei, anxietății și aspirăm să punem capăt discriminării împotriva persoanelor care suferă de afecțiuni de sănătate mintală.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: