Interviu cu Ceslav Ciuhrii, doctor în științe biologice, fondator Biotehnos Prod.
Cercetarea continuă și avansul în terapiile necesare tratării bolilor au reprezentat surse continue de speranță pentru persoanele cu boli cronice și grave, la nivel global. În ultimii ani, vorbim din ce în ce mai mult de medicină personalizată și de medicamente biologice, al căror efect este net superior în numeroase cazuri, așa cum o atestă studiile derulate permanent. Medicamentele biologice au o utilizare bine stabilită în practica clinică, fiind în multe cazuri indispensabile pentru tratamentul unor afecțiuni. „Terapiile biologice sunt concepute pentru a avea efecte foarte bine definite și a interacționa cu anumite ținte din organismul pacientului. Un mecanism de acțiune țintit reprezintă garanția că medicamentul biologic respectiv are cele mai mari șanse de a acționa împotriva bolii”, explică Ceslav Ciuhrii.
Aveți o experiență de lungă durată în ceea ce privește medicamentele biologice. Cum
sunt produse aceste terapii și ce le diferențiază de alte tipuri de medicamente existente pe piață?
Această nouă generație de medicamente, numite biologice, a apărut datorită exploatării cu succes a biotehnologiei în procesele de cercetare și dezvoltare ale diferitelor produse medicamentoase. Medicamentele biologice nu pot fi obținute prin sinteză chimică, cum este cazul medicamentelor clasice, ci sunt produse sau obținute din surse biologice – sisteme vii, precum celule vegetale sau animale, bacterii, virusuri și drojdii. Prin comparație cu medicamentele de origine sintetică, medicamentele biologice acționează selectiv și sunt mai ușor tolerate de către organismul uman. În plus, nu au efecte adverse, deoarece substanțele obținute din astfel de surse naturale nu reprezintă un agresor pentru organismul uman.
Savantul Mircea Ciuhrii a descoperit că insectele produc anumite substanțe proteice, benefice în inducerea rezistenței în fața bolilor. Cum au fost capitalizate aceste descoperiri?
Tatăl meu, Mircea Ciuhrii, a descoperit că în țesuturile insectelor pot exista substanțe benefice pentru organismul omului, ajutând la combaterea multor afecțiuni. Prin cercetări constante, el a demonstrat că biomasa multor insecte conține o gamă largă de substanțe biologice active care, prin intermediul biotehnologiilor, pot fi extrase și utilizate în tratamentul anumitor afecțiuni, fără a avea efecte adverse pentru om. Decizia de a mă implica în acest domeniu a fost una firească, având în vedere importanța acestor descoperiri și, mai ales, capitalul uriaș de beneficii pentru persoanele aflate în suferință. Întrucât am absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Biologie, Specialitatea Microbiologie și Virusologie, am decis să mă implic în dezvoltarea produselor farmaceutice pe care tatăl meu le-a inventat și în realizarea studiilor de cercetare necesare pentru a lansa pe piață medicamentele noastre. Astfel, am reușit să dezvoltăm această activitate de cercetare și să înregistrăm primele produse farmaceutice, având acum în Republica Moldova o fabrică ce corespunde standardelor GMP (Good Manufacturing Practices), unde producem substanțe active.
Biotehnos nu este doar o afacere, ci este și platforma unde se aplică pregătirea mea de bază. Sunt specialist în biotehnologie, după ce în 2010 am susținut teza de doctor în biologie, privind tehnologia de obținere a unor substanțe folosite în tratamentul hiperplaziei benigne a prostatei. Din substanța dată a fost formulat un medicament pe care acum îl vindem cu succes în 14 țări.
Care este, concret, procedeul de fabricație? Cum ajunge larva să fie transformată într-o substanță activă atât de benefică?
Procesul de fabricație a unui medicament, cât și a substanței active a acestuia, se realizează în conformitate cu proceduri standard de operare, aprobate și concepute pentru a minimiza riscurile. Larvele cultivate special pentru acest proces tehnologic sunt păstrate în camere frigorifice, fiind analizate atent pentru a se putea emite certificatul de calitate ce permite luarea lotului pentru fabricație. Ulterior, prin mai multe procedee ce respectă cu strictețe regulile de siguranță și calitate, se conservă substanțele biologice active, cu toate proprietățile lor benefice. Întregul proces biotehnologic este bine pus la punct, fiind apărat de brevet. Produsul astfel obținut este unul cu un mecanism de acțiune puternic, iar studiile derulate de-a lungul timpului au arătat că rezultatele apar încă din primele zile de administrare.
Care sunt provocările legate de folosirea terapiilor biologice în practica medicală?
Biotehnologia, aplicată în medicină, oferă soluții pentru unele probleme care mult timp păreau imposibil a fi rezolvate. Odată cu accesul la biotehnologii, suntem martorii unui moment important, când se deschide calea pentru un viitor cu oportunități extraordinare de dezvoltare în direcția terapiilor biologice. Și în Republica Moldova, medicamentele biologice se regăsesc tot mai frecvent în arsenalul terapeutic a diverselor specialități medicale. Manifestăm o preocupare permanentă pentru a transpune în practică informarea medicilor din Republica Moldova asupra rolului remediilor biologice în managementul pacienților cronici. Este foarte important să evaluăm situația actuală la capitolul biotehnologie la noi în țară și modul în care ne putem alinia progreselor înregistrate la nivel internațional. Este adevărat că pe parcursul ultimilor ani s-au făcut progrese importante pentru includerea medicamentelor biologice în diverse domenii terapeutice. Accesul la inovație a accelerat, dar ne dorim o viteză și mai mare a accesului.
de Valentina Grigore