
Tratamentul leucemiei acute limfoblastice a evoluat extrem de mult în ultimii 25 de ani, iar o bună parte din acest progres se datorează cercetării și dezvoltării biologiei moleculare și a biotehnologiei. Potrivit specialiștilor, biologia moleculară nu îmbunătățește numai terapia, ci și stabilirea diagnosticului, precum și evaluarea prognosticului pacientului.
“Biologia moleculară ne-a permis să înțelegem mai bine ceea ce se întâmplă în celulă, să înțelegem mai bine mecanismele bolii. Permite stabilirea unui diagnostic corect, noi la ora actuală putem să identificăm o boală numai prin biologie moleculară. În plus, ne dă prognosticul în cazul unei leucemii și ne ajută să încadrăm pacientul pe grupe de risc”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu (foto), directorul Centrului de Hematologie si Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni.
Cunoscând mecanismele leucemiei acute limfoblastice, medicii specialiști, împreună cu oamenii de știință, au înțeles modul în care boala se dezvoltă și au identificat modalitățile prin care pot interveni. Și asta cu ajutorul biotehnologiei, o știință relativ tânără, care a dus la crearea unor noi terapii revoluționare, printer care se numără tehnologia BITE – un sistem foarte inteligent care ajută propriul organism să distrugă celulele canceroase.
“Sistemul BITE identifică celulele leucemice și celulele T – responsabile de controlul proliferării maligne în organism. Apoi, le pune în legătură, pentru ca celulele T să distrugă celulele leucemice. Este o tehnologie revoluționară și sunt convins că în viitorul apropiat acest mecanism se va extinde la orice tip de cancer. Prin chimioterapie, noi controlăm boala, dar undeva rămân câteva celule leucemice, este vorba de așa numita boală minimă reziduală. Folosind această nouă terapie putem face ca organismul să controleze boala. Practic, tehnologia BITE stimulează organismul să controleze leucemia”, a explicat prof. Coriu, care a adăugat că, momentan, pacienții români pot beneficia de noile molecule numai prin intermediul studiilor clinice.
În prezent, noile molecule biotehnologice eficiente în tratamentul leucemiei acute limfoblastice și al mielomului multiplu – Blinatumomab, respectiv Carfilzomib – sunt aprobate pe piața farmaceutică americană. Compania producătoare, AMGEN, a depus deja documentele necesare și pentru aprobarea produselor pe piața europeană.
“Blinatumomab este o moleculă extraordinară, care face să dispară leucemia. Eu am participat la ambele studii clinice pentru Blinatumomab și Carfilzomib și vă pot spune că rezultatele sunt foarte bune. De exemplu, un pacient din clinica noastră diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică a beneficiat de o singură doză, iar acum se află în remisiune completă”, a conchis prof. univ. dr. Daniel Coriu.
În România, aproximativ 50 de pacienți cu leucemie acută limfoblastică ar putea beneficia de noile molecule biotehnologice. În ceea ce privește pacienții români cu mielom multiplu, specialiștii susțin că numărul acestora ar fi mult mai mare, având în vedere că anual sunt depistate 80 de cazuri noi.
Mirabela Viașu