Politici de Sanatate

Big data, în sprijinul sănătății publice

15 septembrie
16:39 2020
Big data, în sprijinul sănătății publice

Grupul de coordonare big data înființat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și șefii agențiilor pentru medicamente (HMA) și-a publicat planul de lucru – acțiuni ce urmează să fie derulate  în 2020-2021. Cu Rețeaua europeană de reglementare a medicamentelor (EMRN) concentrată pe răspunsul la pandemia COVID-19, planul de lucru își propune să progreseze în evoluția către reglementarea bazată pe date prin munca inteligentă, folosind colaborarea cu părțile interesate și utilizarea unor workshop-uri de experți la distanță.

În ultimii trei ani, EMA și HMA au realizat o evaluare amănunțită a provocărilor și oportunităților prezentate de big data în reglementarea medicamentelor. Aceasta a culminat în ianuarie 2020 cu publicarea de recomandări pentru ca autoritățile de reglementare să își dezvolte abordarea în ceea ce privește utilizarea datelor și generarea de dovezi. În urma acestei lucrări pregătitoare, Grupul de coordonare big data a fost înființat în februarie 2020 pentru a oferi consultanță  Consiliului de administrație al EMA și HMA cu privire la implementarea a zece recomandări prioritare.

Primul plan de lucru  își propune să crească utilitatea big data  în reglementare, de la calitatea datelor prin metode de studiu, până la evaluare și luarea deciziilor. Acesta prevede implicarea îndeaproape a pacienților și este ghidat de progresele științifice și tehnologice. Vor fi implicate și alte părți interesate, iar planul de lucru intenționează să stimuleze colaborarea internațională. Părțile interesate vor avea ocazia să discute acest plan și implementarea lui în contextul unui forum virtual programat pentru sfârșitul anului 2020.

Big data reprezintă seturi de date extrem de mari, care se acumulează rapid, capturate pe mai multe setări și dispozitive, de exemplu prin dispozitive purtabile și dosare medicale electronice. Împreună cu tehnologia în curs de dezvoltare rapidă, big data pot completa dovezile din studiile clinice, dar și lacunele de cunoștințe referitoare la un medicament și, de asemenea,  pot ajuta la caracterizarea mai bună a bolilor, a tratamentelor și a performanței medicamentelor în sistemele individuale de asistență medicală. Peisajul de date care se schimbă rapid obligă autoritățile de reglementare să evolueze și să schimbe modul în care accesează, gestionează și analizează datele și să țină pasul cu progresele rapide din știință și tehnologie. Activitatea desfășurată de Big Data Steering Group se bazează pe Strategia de reglementare științifică până în 2025, publicată în martie 2020, și va sprijini Strategia rețelei europene pentru agențiile de medicamente până în 2025, aflată acum în curs de dezvoltare.

Rețeaua europeană de reglementare a medicamentelor (EMRN) trebuie să acorde prioritate provocării fără precedent a pandemiei COVID-19 adusă sănătății publice. Punerea în aplicare a planului de lucru al Big Data Steering Group va trebui să fie flexibil, astfel încât este posibil ca anumite acțiuni să fie reprogramate, în funcție de evoluția pandemiei.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: