Politici de Sanatate

Balkan Pharmaceuticals -15 ani dedicaţi performanţei, calităţii și competivităţii în industria farmaceutică

31 mai
12:28 2022
Balkan  Pharmaceuticals -15 ani dedicaţi performanţei, calităţii și competivităţii  în industria farmaceutică

Interviu cu George Bacinschi, directorul reprezentanței din Republica Moldova.

Aproape două decenii în urmă, un grup de investitori din România a decis să-și investească banii într-o afacere farmaceutică în Republica Moldova. Așa a apărut Balkan Pharmaceuticals. Inițial, o companie modestă, cu o echipă mică. În decurs de câțiva ani, a ocupat o poziție avantajoasă pe piața farmaceutică din Republica Moldova și a devenit un concurent puternic pentru mai mulți importatori de medicamente și suplimente alimentare. În prezent, produsele Balkan Pharmaceuticals, destinate în primul rând pacienților din țară, pot fi cumpărate și în farmaciile din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Comunitatea Statelor Independente și Orientul Mijlociu. Cum a reușit această performanță? Ne dezvăluie George Bacinschi, directorul reprezentanței din Republica Moldova.

Cetățenii Republicii Moldova știu de existența Balkan Pharmaceuticals. Cu siguranță au auzit, într-o măsură mai mare sau mai mică, de produsele farmaceutice pe care le produce. De ce ar trebui să opteze consumatorul pentru oferta Balkan Pharmaceuticals?

Înțeleg dilema consumatorilor atunci când au de ales dintr-o diversitate de produse farmaceutice care au, la prima vedere, aceleași ingrediente, aceleași substanțe active și propun aceleași soluții. Însă foarte mult influențează eficacitatea unui preparat medicamentos sau a unui supliment alimentar procesul de producere. Enorm contează rezultatele științifice din domeniul farmaceutic utilizate la dezvoltarea medicamentului. Sunt acestea cele mai recente rezultate sau sunt mai vechi? Evident că nu putem miza pe un medicament eficient 100% dacă au fost folosite cercetări mai vechi. Doar fiecare infecție sau boală evoluează în decursul anilor, se manifestă sub formă de noi simptome și efecte, respectiv este vital să ne bazăm doar pe rezultate științifice noi. Și asta face Balkan Pharmaceuticals. Un alt factor de care depinde eficacitatea preparatului medicamentos este tehnologia de producere, care în cadrul companiei noastre este la standarde europene. De asemenea, e extrem de importantă calitatea materiei prime utilizate. Noi utilizăm cea mai bună materie primă pe care o achiziționăm de la principalii furnizori la nivel mondial. Și, nu în ultimul rând, contează enorm profesionalismul echipei implicate în producerea produselor farmaceutice. Or Balkan Pharmaceuticals are medici și savanți profesioniști. Așa că, în concluzie, consumatorii nu vor greși dacă vor alege produsele noastre. Ce scriem în prospect, simte și pacientul. Nu exagerăm efectele și garantăm eficacitatea medicamentului. Noi înțelegem cât de important este pentru un pacient ca tratamentul inițiat să fie dus la bun sfârșit și să ofere rezultatele așteptate. Și Balkan Pharmaceuticals ține cont de această necesitate în procesul de producere a preparatelor farmaceutice.

Ați menționat că aveți o echipă formată din medici și savanți profesioniști. Cunoașteți că, din cauza salariilor mici din instituțiile medicale de stat, a posibilităților reduse de dezvoltare profesională, multe persoane cu studii medicale, în special cele tinere, pleacă în UE. În aceste condiții, cum a reușit Balkan Pharmaceuticals să adune profesioniști?

Balkan Pharmaceuticals creează angajaților toate condițiile necesare ca ei să se dezvolte profesional și să fie productivi. Noi angajăm medici și savanți talentați și profesioniști, și investim în ei. Și, ca feedback, ne oferă performanță. Tocmai de aceea, Balkan Pharmaceuticals reușește să fie mereu aproape de pacienți și de lucrătorii medicali, să îi audă și să le îndeplinească solicitările. Și, credeți-mă, nu este opinia mea subiectivă. Ce vă relatez este o realitate, o confirmă pacienții fideli, numărul cărora e în creștere. O dovadă în plus este și trofeul Notorium Trademark Awards, pe care Balkan Pharmaceuticals l-a obținut șase ani consecutiv, la categoria calitatea produselor farmaceutice, fapt care confirmă aprecierea pacienților pentru produse de înaltă calitate. De asemenea,  Balkan Pharmaceuticals a obținut recent certificatul GMP European, eliberat de autoritatea de reglementare din UE – România, fapt care demonstrează că procesul de producție este desfășurat în conformitate cu toate regulile care asigură calitatea produselor farmaceutice.

Mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova suferă de boli netransmisibile. Ce preparate are Balkan Pharmaceuticals pentru pacienții cu boli cronice?

Anume pentru această categorie de bolnavi avem o diversitate de medicamente la prețuri accesibile. Oferim medicamente pentru tratamentul maladiilor sistemului nervos, cardiovascular, respirator, endocrin, digestiv, ale patologiilor oncologice etc. De asemenea, producem o gamă variată de preparate antiinflamatoare, antialergice, analgezice, antimicotice, antitumorale etc. În prezent, avem în portofoliu peste 300 de medicamente, în diferite doze și forme: comprimate, capsule, soluții și suspensii injectabile, pulbere, soluții orale/perfuzabile etc. Totodată, pandemia ne-a determinat să dezvoltăm preparate medicamentoase esențiale pentru tratamentul infecției SARS CoV-2 sau COVID19, precum dexametazona, metilprednisolon sau heparină.

În afară de aceasta, Balkan Pharmaceuticals produce suplimente alimentare. Pentru cine sunt destinate?

Suplimentele alimentare sunt destinate tuturor adepților modului sănătos de viață. Și mă bucur să constat că tot mai mulți moldoveni optează pentru alimentația sănătoasă, și administrează și suplimente alimentare, la recomandarea nutriționiștilor și antrenorilor de sport. Tocmai de aceea Balkan Pharmaceuticals investește în dezvoltarea acestor produse, ținând cont de nevoile și cerințele consumatorilor. Anul acesta am lansat gama de produse Pro Health, care oferă soluții pentru problemele de sănătate atât ale tinerilor, cât și ale vârstnicilor. De exemplu, adolescenților le propunem produse destinate îmbunătățirii performanțelor sportive, de învățare și pentru menținerea sănătății pielii și a părului, iar seniorilor – produse pentru îmbunătățirea sau menținerea vederii, fortificarea articulațiilor etc.

Prin ce se deosebesc suplimentele alimentare Pro Health de alte produse din această categorie?

Pro Health conține substanțe active de calitate premium, achiziționate de la producători cu renume la nivel internațional, iar efectele acestora au fost demonstrate prin studii științifice. De asemenea, au fost produse în condiții GMP (Good manufacturing practice), ca în cazul medicamentelor. Înainte de a fi lansate pe piață, parcurg câteva etape de verificare, de la controlul fizico-chimic și microbiologic al materiei prime până la controlul interfazic și verificarea produsului finit. Ca urmare, Balkan Pharmaceuticals garantează că produsele Pro Health au eficiență maximă și sunt inofensive, iar efectele lor curative sunt vizibile în scurt timp.

Cunoaștem că Balkan Pharmaceuticals construiește o fabrică în România. La ce etapă sunteți acum? 

De curând, am finalizat proiectarea unui nou complex industrial în județul Iași, care va include hale de producere, spații de depozitare și oficii. Este un proiect finanțat de către Uniunea Europeană, prin intermediul Programului operațional regional 2014-2020, cu o cofinanțare în proporție de 33% de către Balkan Pharmaceuticals. Valoarea totală a proiectului este estimată la aproximativ 10 milioane de euro. De menționat că, începând cu anul trecut, produsele noastre farmaceutice sunt accesibile și pentru consumatorii din Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, Comunitatea Statelor Independente și Orientul Mijlociu.

 

de Maria Dimineț

 

Balkan Pharmaceuticals și-a început activitatea în 2006, cu 20 de angajați. Un deceniu mai târziu, compania avea deja două fabrici de producere a medicamentelor – în apropiere de municipiul Chișinău și în orașul Sîngera. În prezent, aici activează aproximativ 300 de medici, chimişti, tehnologi, mecanici, programatori și ingineri.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: