Politici de Sanatate

Balanța dintre costuri și beneficii poate fi stabilită prin HTA

08 iunie
07:00 2015

Accesul pacienților la medicamente, în general, și la noile terapii, în particular, continuă să fie una dintre prioritățile guvernelor europene, care constant caută soluții pentru a oferi pacienților cele mai bune tratamente. Procesul, însă, nu este deloc ușor. Pe de o parte, avem producătorii care investesc foarte mult în cercetare și dezvoltare și care, bineînțeles, urmăresc să facă profit, iar pe de altă parte, avem statul, care dorește să cheltuie cât mai puțin posibil pentru rambursarea medicamentelor. Cum poate fi echilibrată această balanță? Prin implementarea unor mecanisme de evaluare a tehnologiilor medicale (health technology assessment – HTA), după cum ne explică dr. Andrew Stainthorpe, expert britanic în domeniul evaluării tehnologiilor medicale, National Institute for Health and Care Excellence (NICE), Scotish Medicines Consortium (SMC).

Un raport realizat recent de Organizația Mondială a Sănătății arată că guvernele europene întâmpină dificultăți în rambursarea noilor medicamente, iar industria farmaceutică trebuie să reducă prețurile medicamentelor. Credeți că scăderea prețurilor va rezolva problema?

Provocările cu care se confruntă furnizorii de asistență medicală au loc, de obicei, pe mai multe fronturi, și nu sunt legate numai de costurile medicamentelor, deși acestea reprezintă o parte semnificativă a bugetului. Tendința este de a menține ridicate prețurile de listă pentru noile medicamente și de a obține cost-eficiența prin proceduri controlate de intrare pe piață a medicamentelor. Inovația în domeniul terapeutic aduce beneficii pentru pacienți și pentru populație, astfel îmbunătățirea accesibilității și a eficienței costurilor este factor-cheie în asigurarea accesului la noile terapii. Cu toate acestea, problema prețurilor medicamentelor nu va rezolva presiunile bugetare. De asemenea, trebuie să se țină cont de alte costuri de sănătate, cum sunt măsurile preventive, printre care amintesc pașii implementați în reducerea consumului de tutun.

Pe de o parte avem dezvoltatorii de medicamente care doresc să facă profit și pe de altă parte avem plătitorii de servicii medicale care se plâng de costurile ridicate ale noilor medicamente. Cum se poate stabili echilibrul, astfel încât pacientul să beneficieze de aceste tratamente?

Prețul medicamentelor inovatoare reflectă multe aspecte legate de costurile de dezvoltare și producție, dar și de profit. Balanța dintre costuri și beneficii poate fi stabilită prin implementarea unor mecanisme de evaluare a tehnologiilor medicale și prin utilizarea acestor date de către factorii de decizie și de către plătitorii de servicii medicale. Echilibrul poate fi menținut prin intermediul unor acorduri între Guvern și producătorii de medicamente, prin care statul se asigură că bugetul cheltuit pe medicamente este folosit corect, iar profiturile realizate de producători sunt limitate.

În opinia dumneavoastră, cum pot guvernele europene spori accesul la terapiile inovatoare, în particular, și medicamente, în general?

Guvernele pot asigura accesul pacienților la noile tehnologii printr-o serie de strategii. Una dintre acestea ar fi realizarea unui acord global cu toți producătorii de medicamente care ar trebui să includă: contracte inovatoare al căror scop este acela de a limita riscul plătitorilor, proceduri controlate de intrare pe piață a medicamentelor și mecanisme de partajare a riscurilor bazate pe rezultatele terapeutice. De asemenea, guvernele trebuie să evalueze cât de importante sunt noile tehnologii pentru pacienți și pentru societate și să investească în funcție de necesități și beneficii. Trebuie înlocuite abordările depășite și tehnologiile învechite cu altele noi, cost-eficiente, utilizând produsele generice și biosimilare atunci când se poate. De asemenea, guvernele ar putea să colaboreze cu producătorii pentru dezvoltarea noilor tehnologii și pentru realizarea registrelor de monitorizare a rezultatelor, să se implice activ în activitatea de cercetare, creând cel puțin o comunitate dinamică de cercetători sau centre de excelență și încurajând asociațiile de pacienți să continue să găsească modalități inovative de a spori accesul pacienților la noile tehnologii.

Puține țări din Uniunea Europeană au mecanisme pentru a evalua cost-eficacitatea noilor medicamente. Sunt aceste mecanisme principala soluție pentru creșterea accesului la medicamente scumpe?

A ține seama de cost-eficiența noilor medicamente și a produselor existente pentru noi indicații terapeutice este o condiție esențială pentru factorii de decizie. Bineînțeles, există și alte modalități de a rambursa noile produse, cum ar fi contractele cost-volum sau contractele prin care riscurile sunt împărțite între producători și plătitori. De asemenea, producătorii de produse noi și inovatoare pot veni cu propuneri și modalități inovatoare de a sprijini accesul pacienților la tratamente și serviciile medicale. Țările care se implică activ, alături de producători, în dezvoltarea noilor medicamente, pot găsi noi modalități de a răspunde nevoilor populațiilor.

Astfel de probleme legate de accesul la medicamente scumpe au fost raportate și în Marea Britanie, care a implementat mecanisme de evaluare a cost-eficacității noilor medicamente. Cum abordează Marea Britanie această provocare?

Utilizarea mecanismelor de evaluare a tehnologiilor este o modalitate-cheie în evaluarea moleculelor costisitoare. Schema guvernamentală de reglementare a prețurilor la produsele farmaceutice reprezintă un acord general între industria farmaceutică și departamentele de sănătate din Marea Britanie, acord care stabilește parametrii în care medicamentele sunt comercializate și rambursate. Există mulți factori implicați în stabilirea produselor care pot fi prescrise și rambursate în Marea Britanie, iar dintre aceștia, medicii clinicieni iau multe dintre deciziile-cheie. Ei se bazează pe analiza eficientă a datelor rezultate din studiile de cercetare, dar și pe nevoile și preferințele pacienților.

NICE a fost dur criticat în ultimele luni pentru că a respins anumite oncologice scumpe și, prin urmare, a transferat povara financiară către Fondul pentru medicamente oncologice (Cancer Drug Fund). Sunt acuzațiile justificate?

Existența Fondului pentru medicamente oncologice înseamnă că producătorii au la dispoziție o a doua abordare în cazul în care medicamentele lor nu sunt cost-eficiente. În prezent, NICE evaluează medicamentele ținând cont de raportul cost-eficiență, precum și de alte considerații, când vine vorba de îngrijirea paliativă. Recomandările oferite de NICE ajută factorii de decizie să stabilească produsele pe care le vor rambursa. În ceea ce privește Fondul pentru medicamente oncologice, acesta oferă producătorilor posibilitatea ca medicamentele lor să fie rambursate fără ca acestea să mai fie evaluate de NICE.

Care sunt principalele piedici în accesul adecvat al pacienților europeni la medicamente scumpe?

Există mai multe puncte sensibile în creșterea accesului la medicamentele scumpe, iar de cele mai multe ori acestea țin de sistem. Cercetarea condusă pentru obținerea unei autorizații de punere pe piață trebuie să demonstreze siguranță și eficacitate, pentru aprobare, și eficiența costurilor pe termen mediu și lung, pentru evaluarea tehnologiei medicale. În anumite cazuri, prețul și valoarea arată că tehnologia este considerată prea costisitoare pentru a fi rambursată sau că prețul de ofertă nu îndeplinește criteriile de valoare naționale.

Tendința este de a menține ridicate prețurile de listă pentru noile medicamente și de a obține cost-eficiența prin proceduri controlate de intrare pe piață a medicamentelor.

 Existența Fondului pentru medicamente oncologice înseamnă că producătorii au la dispoziție o a doua abordare în cazul în care medicamentele lor nu sunt cost-eficiente.

Guvernele trebuie să evalueze cât de importante sunt noile tehnologii pentru pacienți și pentru societate și să investească în funcție de necesități și beneficii.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: