Politici de Sanatate

Austria continuă să susțină Republica Moldova pe calea reformei

22 noiembrie
19:29 2019
Austria continuă să susțină Republica Moldova pe calea reformei

Dl Gero Stuller, Atașat Special al Ministerului Federal al Austriei pentru Muncă, Afaceri Sociale, Sănătate și Protecția Consumatorului: „În cadrul parteneriatului între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Ministerul Federal al Muncii, Afaceri Sociale, Sănătate și Protecția Consumatorului al Austriei a fost făcut un pas important în calea Reformei incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale. În satul Brânzeni, raionul Edineț, a fost realizat un proiect de bună practică în acest sens. Acum acest concept poate fi preluat la nivel naţional. Austria va continua să susțină Republica Moldova pe calea reformei, fapt confirmat printr-un nou acord de cooperare semnat pentru următorii doi ani”.

Orice început este greu, spune cunoscutul proverb. Cu atât mai greu este începutul când te confrunți cu lipsa unui cadru normativ bine definit, pe de o parte, și cu stereotipuri adânc înrădăcinate în percepția socială, pe de altă parte. Astfel a fost calea parcursă de o echipă entuziastă decisă să aducă aportul său la creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități intelectuale din Republica Moldova.

Pornind de la ideea că una din sarcinile în vederea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale este dezvoltarea serviciilor sociale comunitare pentru persoanele dezinstituționalizate, în anul 2018, în raionul Edineț a fost creat un parteneriat dintre AO ARAP (Asociația Raională de Educare a Adulților „Prutul de Sus”) și Die Querdenker Austria. Ca rezultat a fost înființată o locuință protejată „OAZA” în satul Brânzeni, r. Edineț. Acest serviciu oferă adulților dezinstituționalizați șansa la un mod de viață independent într-o atmosferă caldă și prietenoasă, fiind în același timp asistați și consiliați de fiecare dată când este nevoie. La 8 august 2019, serviciul social „Locuința Protejată OAZA” a primit acreditarea necesară a prestatorului de servicii sociale din partea Consiliului Național de Acreditare a Prestatorilor de Servicii Sociale.

În prezent, în OAZĂ locuiesc patru beneficiari. Ei se bucură de asistență 24/24 din partea asistenților sociali și medicali. Pe lângă serviciile de supraveghere, consiliere și îngrijire medicală, sunt organizate activităţi educative, recreative şi terapeutice destinate atât dezvoltării independenţei beneficiarului, cât și abilitaților profesionale și sociale a acestora. Astfel beneficiarii sunt implicați activ în activităţile de zi cu zi specifice traiului independent, se bucură de activități de ergoterapie, terapie prin muncă, grădinărit, cultivarea florilor, creșterea fructelor și legumelor, participă la ateliere de muncă protejate etc. Personalul de sprijin încurajează şi îndrumă beneficiarii pentru a-şi forma şi manifesta abilităţile, talentele, hobby-urile.

Proiectul-model este susținut și finanțat de Ministerul Federal al Austriei pentru Muncă, Afaceri Sociale, Sănătate și Protecția Consumatorului și se încadrează în Strategia Națională privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și Programul Naţional de Dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale pentru anii 2018-2026 al Guvernului Republicii Moldova. La implementarea reformelor noi susținerea partenerilor mai experimentați este extrem de importantă. La baza conceptului acestui proiect a stat modelul și experiența vastă a Austriei în crearea și dezvoltarea serviciilor sociale comunitare, promovarea parteneriatului public-privat și sensibilizarea opiniei publice la problemele existente în domeniul protecției sociale.

 

de Irina Roșca

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: