Politici de Sanatate

Atitudinea populației față de medicamentele falsificate: riscuri versus cauze

11 martie
16:56 2025
Atitudinea populației față de medicamentele falsificate: riscuri versus cauze

Un studiu recent arată că, deși mare parte din românii participanți au declarat că știu ce sunt medicamentele falsificate, cei mai mulți nu ar ști să identifice corect un astfel de medicament.

Studiul, realizat la comanda Organizației de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR) și a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), a analiza atitudinile populației din țara noastră privind medicamentele falsificate, astfel încât să poată fi identificate cele mai bune soluții pentru a combate acest fenomen.

Același studiu arată că 72% dintre respondenți au încredere că nu există riscul de a găsi medicamente falsificate în farmaciile autorizate pentru distribuirea medicamentelor, însă se așteaptă să le găsească în farmaciile online (57%), pe alte site-uri online (70%) sau la vânzători ambulanți (74%).

De asemenea, mare parte din populația întrebată dorește să afle mai multe despre medicamentele falsificate și efectele pe care acestea le-ar putea avea asupra sănătății. Doar 7% din respondenți cred ca aceste medicamente au mai puține efecte secundare, iar 12% cred că au efecte mai bune decât medicamentele autentice. 7-11% din populație ar accepta intenționat să consume medicamente despre care nu au certitudinea că sunt autentice, unul dintre criteriile identificate fiind cel economic.

”Informarea și educarea publicului sunt esențiale. Cred că trebuie să discutăm foarte mult despre cauzele pentru care oamenii apelează la medicamente din surse nesigure. Poate să fie o chestie legată de accesibilitate, ușurință, dar mai degrabă cred că e o cauză de natură economică. Oamenii cred că medicamentele ieftine, cumpărate de pe internet, au exact același efect ca cele verificate”, a atras atenția prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Uniunea Europeană s-a confruntat cu o creștere alarmantă a numărului de medicamente detectate a fi falsificate, în ceea ce privește identitatea, istoricul sau sursa acestora. Experiențele anterioare indică faptul că astfel de medicamente falsificate nu ajung la pacienți numai prin mijloace ilegale, ci și prin intermediul lanțului de aprovizionare legal. Acest fapt reprezintă o amenințare deosebită pentru sănătatea oamenilor și poate conduce la o neîncredere a pacienților inclusiv în lanțul legal de aprovizionare.

Regulamentul privind medicamentele falsificate a intrat în vigoare în 2019, Comisia Europeană stabilind un set de norme detaliate pentru elementele de siguranță care apar pe ambalajul medicamentelor de uz uman.

”Dincolo de măsurile pe care le-am luat și le vom lua în continuare pentru identificarea rețelelor de medicamente falsificate, a falsificatorilor și pentru a aplica sancțiunile legale, oferta de medicamente falsificate pe piața mondială nu ar exista fără cerere. Pentru a adresa corect această problemă, trebuie să știm care este atitudinea populației vizavi de medicamentele falsificate, dacă oamenii știu la ce riscuri se supun, ce măsuri putem lua”, a afirmat și farm dr. Răzvan Prisada, președinte ANMDMR.

Fiecare cutie de medicament care se eliberează pe bază de prescripție are, pe lângă toate datele cunoscute inscripționate, un cod QR unic de verificare care atestă autenticitatea. În plus, fiecare cutie trebuie să aibă și un dispozitiv de tip sigiliu, care trebuie să fie intact (cu excepția cazului în care conținutul a fost fracționat).

Potrivit președintelui ANMDMR, „unul dintre riscurile medicamentelor luate din surse nesigure ar fi ca, în loc de substanță activă, să fie ser fiziologic sau alte substanțe fără legătură. Pacientul așteaptă rezultatul în conformitate cu tratamentul administrat, iar acest rezultat nu va apărea. Un alt risc, mai mare decât anteriorul, ar fi ca acele medicamente să fie reetichetări ale unor alte substanțe active (cum a fost un caz recent), iar pacientul și-a administrat, fără să știe, un medicament care nu îi era indicat, care a avut reacții adverse severe. Riscurile de acest tip trebuie aduse la cunoștința oamenilor”.

În prezent, nu există niciun semnal privind prezența medicamentelor falsificate pe circuitul legal, autorizat și controlat: producător, distribuitor autorizat, farmacie autorizată.

“Încrederea populației în farmaciile autorizate ca furnizând medicamente autentice este un semnal pozitiv, care validează activitatea OSMR, organizație ce are un rol determinant în gestionarea sistemului de verificare a medicamentelor. Observăm însă că există și un segment de populație care manifestă rezerve sau scepticism și este de datoria noastră să ne alăturăm autorităților competente care au misiunea principală de a îmbunătăți comunicarea publică pe acest subiect”, a declarat și directorul general al OSMR, Laurențiu Mihai.

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: