Politici de Sanatate

Atenționările privind utilizarea ibuprofenului la pacienții COVID-19, fără bază științifică. Clinicienii români susțin actualizarea protocoalelor terapeutice

04 mai
14:49 2020
Atenționările privind utilizarea ibuprofenului la pacienții COVID-19, fără bază științifică. Clinicienii români susțin actualizarea protocoalelor terapeutice

Mii de persoane cu boli cronice care utilizează antiinflamatoare nesteroidiene în tratamentul zilnic s-au văzut puse într-o mare dilemă în ultima lună, după apariția informațiilor fără suport științific că ibuprofenul ar induce forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2.

Mulți bolnavi au renunțat la tratament, deși medicii nu recomandă acest lucru, expunându-se, astfel, unor complicații ale bolilor de care suferă sau unor suferințe inutile. Alții, speriați de informațiile alarmiste, au solicitat medicilor curanți schimbarea tratamentului. Confruntați cu valul mare de îngrijorări, medicii atenționează că nu există dovezi științifice care să susțină pericolul administrării ibuprofenului. O parte dintre clinicieni solicită actualizarea protocolului de tratament al infecției cu SARS-Cov-2, astfel încât persoanele infectate și medicii să beneficieze de toate opțiunile terapeutice, iar pacienții aflați în tratament cu această clasă de medicamente, cu beneficii dovedite pentru starea lor de sănătate, să poată continua terapia.

Ibuprofenul este un medicament testat, cu o experiență îndelungată în piață, care a fost folosit în siguranță, de mai bine de 60 de ani, pentru  îngrijirea pacienților cu febră și durere, inclusiv în bolile virale. De asemenea, AINS reprezintă cea mai folosită clasă de medicamente în unele boli cronice, cum sunt cele reumatismale.

Potrivit unei recomandări a Colegiului Farmaciștilor din România, este necesară ”respectarea cu strictețe a tratamentului cronic și a regimului de viață impus de patologia preexistentă, pentru a nu se decompensa încât să aibă nevoie de servicii medicale suplimentare, care pe de o parte nu sunt disponibile, pe de alta, ar ocaziona expunerea suplimentară la riscul îmbolnăvirii”.

” Pacientul cronic trebuie să aibă acces la toată gama de terapii disponibile pentru o anumită boală, iar medicul să aibă posibilitatea să creioneze tratamentul țintit, în funcție de starea și nevoile bolnavului respectiv. În contextul informațiilor actuale, noi recomandăm membrilor asociației să ia în considerare numai informațiile din surse autorizate și să discute cu medicii lor înainte de a decide orice modificare sau, mai rău, întrerupere a schemei de tratament”, spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor de Pacienți cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă ca, în tratamentul febrei sau durerii caracteristice infecției cu SARS-CoV-2, să se ia în considerare toate alternativele disponibile, inclusiv paracetamolul și antiinflamatoarele nesteroidiene, cum este și ibuprofenul. Fiecare medicament are riscuri și beneficii, toate fiind menționate în prospect. În conformitate cu ghidurile europene de tratament, pacienții și profesioniștii din sănătate pot continua administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, așa cum figurează în indicațiile produsului. ”În prezent, autoritățile internaționale au stipulat că nu există dovezi științifice privind consumul de ibuprofen și agravarea infecției cu SARS-CoV-2. Această clasă de medicamente este folosită de numeroase categorii de bolnavi. Atâta timp cât nu există dovezi în sensul excluderii ibuprofenului din tratamentul COVID-19 și atâta timp cât avem numeroși bolnavi care iau acest tratament, specialiștii români ar trebui să actualizeze protocoalele. În China, actualizarea protocoalelor are loc la fiecare 7 zile”, atrage atenția prof. dr. Traian Mihăescu, medic specialist pneumolog, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași.

Ce spune protocolul românesc

Potrivit Protocolului de  tratament  al  infecției  cu  virusul  SARS-Cov-2,   în vigoare din 27 martie 2020, în formele ușoare de COVID-19 sunt recomandate, ca tratament, ”paracetamolul și alte simptomatice”, pe o durată ”în funcție de evoluția bolii”. ”Depinde cum traduce fiecare: includem sau nu și celelalte medicamente care se utilizează în mod uzual în tratamentul durerilor și al febrei, nefăcând legătura cu pandemia? Ținând cont de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a NHS din Marea Britanie, Colegiul Farmaciștilor din România recomandă extinderea utilizării tuturor medicamentelor, mai ales a celor care au statut de OTC, evident, cu atenție sporită asupra instrucțiunilor de utilizare și a posibilelor efecte adverse care apar la pacienți cu diferite comorbidități. Unele persoane care aveau în schema de tratament antiinflamatoare au oprit terapia cu de la sine putere, ceea ce nu este tocmai o opțiune bună. Tratamentul trebuie continuat conform instrucțiunilor și ținând cont de atenționări. De asemenea, se recomandă prudență la pacienții care au insuficiență renală sau afecțiuni cardiace”, explică prof. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, președinte Colegiul Farmaciștilor.

Utilizarea ibuprofen în contextul COVID- 19

Colegiul Farmaciștilor a emis un set de recomandări privind utilizarea ibuprofenului în contextul COVID-19:

  • În prezent nu există dovezi științifice dovedite care să facă o legătură între utilizarea ibuprofenului și agravarea simptomelor COVID-19.
  • Pacienții și cadrele medicale pot lua în considerare toate opțiunile disponibile de tratament, inclusiv paracetamol și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pentru tratarea simptomatologiei ușoare a pacienților cu COVID-19 precum febra sau durerea.
  • Pacienții aflați în tratament cu ibuprofen sau alte medicamente AINS nu ar trebui să întrerupă tratamentul, lucru deosebit de important pentru tratarea unor boli cronice.
  • Pacienții pot utiliza medicamente cu statut OTC, cum ar fi ibuprofen și paracetamol, pentru tratamentul simptomelor ușoare COVID-19, precum febra sau cefaleea.
  • Pacienții pot utiliza AINS cu statut OTC, precum ibuprofen, la recomandarea medicului sau farmacistului, în tratarea febrei și durerii, fără legătură cu COVID-19, conform informațiilor din prospectul medicamentului.

Poziția medicilor români

Specialiștii atrag atenția că, în afara atenționărilor inițiate de medicii francezi și a câtorva date care sunt pur experimentale, pentru moment nu există nicio recomandare că ibuprofenul nu poate fi folosit la persoanele cu COVID-19.

”Aceste atenționări se bazează pe date experimentale care arată că ibuprofenul anume crește expresia unor receptori membranari care ar putea să favorizeze infecția. În ce măsură acest lucru se și întâmplă la oamenii care se îmbolnăvesc, nu se știe. Societățile internaționale, europene și nord-americane, dar și cea românească de Reumatologie, spun că, dacă pentru tratamentul bolii reumatice, pacientul are nevoie de antiinflamatoare, acestea se pot folosi. Singura interdicție este în formele grave pulmonare de COVID”, menționează conf. dr. Cătălin Codreanu, președinte al Societății Române de Reumatologie.

În Uniunea Europeană, cea mai mare parte a medicamentelor cu ibuprofen sunt autorizate ca antialgice și ca antipiretice (împotriva febrei), fiind disponibile cu și fără prescripție medicală. Ibuprofen oral (cu sau fără prescripție) poate fi folosit de adulții și copiii cu vârsta de peste 3 luni, pentru tratarea pe termen scurt a febrei și/sau a durerii (în funcție de context: cefalee, gripă, artrită și în patologii reumatice, durere dentară, dismenoree).

Specialiștii de la Timișoara, unde există cele mai multe cazuri de persoane vindecate de COVID-19, au anunțat, recent, o nouă schemă de tratament. ”Persoanele care au un sindrom inflamator și necesită tratament cu ibuprofen nu prezintă probleme, nici dacă la un moment dat o să contracteze SARS-CoV-2. Medicamentele antiinflamatorii diminuează inflamaţia. Sunt medicamente non steroide, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, folosite în numeroase patologii. La Timișoara, am detaliat puțin formele clinice și momentul în care trebuie introdusă și corticoterapia, cât mai precoce, astfel încât starea pacientului să nu se agraveze până la declanșarea unor mecanisme inflamatorii”, anunță dr. Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara și membru al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19.

”Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, dacă antiinflamatoarele nesteroidiene (cum este și ibuprofenul) fac parte din medicația obișnuită a unei persoane, poate continua să le ia. Iar dacă această persoană contractează noul coronavirus, tratamentul trebuie adaptat de medicul care o tratează”, afirmă prof. dr Alexandru Rafila, vicepreședinte al Comisiei COVID-19 din România și membru în Comitetul Executiv al OMS. Președintele Comisiei COVID, dr. Adriana Pistol, spune că actualizarea protocolului de tratament cu includerea antiinflamatoarelor nesteroidiene nu a fost discutată de specialiștii români care fac parte din comisie.

În prezent, nu există un tratament cu rezultate demonstrate pentru COVID- 19, fiind tratate doar simptomele acestei infecții.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: