Politici de Sanatate

Asociația PAVEL: Autoritățile trebuie să facă mai mult pentru copiii cu cancer

15 februarie
12:36 2016
Asociația PAVEL: Autoritățile trebuie să facă mai mult pentru copiii cu cancer

Asociația părinților cu copii bolnavi de cancer, Asociația PAVEL, lansează cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului cu Cancer (15 februarie) o petiție prin care cere autorităților adoptarea unor măsuri urgente pentru a îmbunătăți serviciile de îngrijire a copiilor cu afecțiuni oncologice.

Autoritățile abordează insuficient și ineficient problematica și nevoile copiilor bolnavi de cancer, susțin reprezentanții Asociației PAVEL. Pe lângă incapacitatea sistemului sanitar de a oferi șanse egale la tratament, comparabile cu cele din tarile dezvoltate ale UE (lipsa specialiștilor, lipsa medicamentelor și a aparaturii medicale, etc.), copiii cu cancer au acces scăzut la servicii psiho-sociale – îndrumare, sprijin psihologic, social, educațional și material, recuperare medicală în timpul tratamentului și post tratament, consiliere vocațională, pentru o mai bună reintegrare socio-profesională după finalizarea tratamentului.

“În prezent, singurele servicii care se adresează copiilor/tinerilor cu cancer, precum și adulților care au avut cancer în copilărie, sunt cele medicale. Restul greutăților cad exclusiv în seama familiilor, atunci când acestea există și se pot implica, sau a unui număr foarte mic de organizații”, explică reprezentanții Asociației PAVEL, adăugând că în spitalele din România, unde sunt tratați pacienți cu diagnostic oncologic, nu există echipe multidisciplinare de specialiști, care să ofere servicii sociale complementare celor medicale.

În plus, rețeaua de sprijin și serviciile sociale complementare celor medicale sunt inexistente în comunitățile de unde provin pacienții. Nu există o metodă de asistență pe termen lung, în acord cu nevoile pe care le au pacienții și aparținătorii lor (management de caz), iar monitorizarea evoluției cazurilor este aproape nulă și nu se cunoaște mai nimic referitor la evoluția bolii și a efectelor sale pe termen lung sau la posibilitatea foștilor pacienți de a avea o integrare socială și emoțională comparabilă cu a vârstnicilor care nu s-au confruntat cu un diagnostic oncologic în copilărie/tinerețe.

“Credem că în momentul de față ar trebui realizat un plan interministerial care să asigure o  viziune amplă asupra problematicii cancerului la copii, la nivel național precum și o intervenție adecvată nevoilor reale și concrete”, completează reprezentanții Asociației PAVEL.

Măsurile urgente care trebuie adoptate de autorități au fost identificate la cea de-a patra conferință națională dedicată problematicii cancerului la copii și tineri “Intervenţia pe termen lung, condiţie esenţială pentru integrarea optimă a copilului cu cancer” din 26 noiembrie 2015, organizată în parteneriat cu Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, cu sprijinul Revistei „Politici de Sănătate”. Printre acestea amintim:

  • derularea campaniilor naționale de diagnosticare timpurie;
  • creșterea calității îngrijirii și tratamentului în centrele de oncologie și de hematologie pediatrică;
  • crearea unor centre speciale de zi, de recuperare și integrare a pacienților oncologici;
  • dezvoltarea serviciilor de suport socio-psiho-medical la nivelul tuturor comunităților din țară, la care să poată avea acces copiii bolnavi și familiile lor pe perioada tratamentului dar și în perioada post cură și, pe termen lung, de-a lungul întregii vieți, dacă supraviețuitorul și familia sa au nevoie de sprijin.

15 februarie – Ziua Internațională a Copilului cu Cancer

Este ziua în care în fiecare an este omagiat curajul micuților pacienți în lupta lor necurmată pentru a învinge boala, dar și curajul și hotărârea familiilor acestora de a sta fermi lângă copiii lor, pentru a-i salva. Totodata, în această zi, se oferă ocazia organizațiilor de părinți cu copii bolnavi de cancer să facă cunoscute public problemele cu care se confruntă și să atragă cât mai mult suport din comunitate pentru programele și activitățile pe care le desfășoară în beneficiul copiilor bolnavi.

Ziua Internațională a Copilului cu Cancer a fost creată în 2001 de Confederația Childhood Cancer International (ICCCPO, mai recent CCI), Asociația P.A.V.E.L. fiind membră a acestei organizații internaționale încă din 1998. Chiar din 2001, Asociația P.A.V.E.L a introdus Ziua Internațională a Copilului cu Cancer și în Romania, organizând mai multe evenimente și făcând cunoscută public pentru prima oară situația copilului cu cancer.

Sursa: Asociatia PAVEL

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: